Sve je potresla vijest o iznenada preminulom 11-godišnjem djetetu, pozitivnom na koronavirus. Broj zaraženih i dalje raste - danas ih je gotovo 17.000. U ovoj godini i broj djece pozitivne na COVID-19 obara rekorde. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je sa stručnjacima na što roditelji trebaju pripaziti.

Galerija Ivana Kolić, neuropedijatrica Klinike za pedijatriju u Rijeci Dijete - 1 Dijete - 2 +0 Dječak s maskom

Brzo nakon pojave simptoma i primanja u bolnicu 11-godišnje dijete preminulo je u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''.

"Dijete nije imalo nikakve kronične bolesti zbog čega bi bio rizičan za neku tešku bolest i tako nepovoljan ishod", rekla je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U Hrvatskoj je od početka epidemije preminulo ukupno osmero djece pozitivno na koronavirus. Većinom su imali teže bolesti. U ovoj godini omikron pogađa i nikad veći broj djece.

"Tako da smo mi u ova prva tri tjedna 2022. imali više od 25.000 zaražene djece što je isto koliko smo ih zabilježili od prvog do desetog mjeseca", rekla je Petrović.

Ilustracija Tisuće prosvjednika protiv COVID potvrda izašlo na ulice: "Moramo moći sami odlučiti što želimo s vlastitim tijelom"

Riječ je najčešće o blažim simptomima.

"Ono što su neki pedijatri izrazili bojazan da zbog toga jer se bolje umnožava u gornjim dišnim putevima jer je njima anatomija dišnih puteva drugačija", dodala je Petrović.

No sve o omikronu još se istražuje, a da se rekordi novozaraženih prelijevaju i na djecu, pokazuje više od stotinu jučer pregledane djece u Klinici ''Fran Mihaljević''. Srećom, rijetko se hospitaliziraju, a dječji simptomi su slični kao kod odraslih.

''Mi vidimo zaista raspon svih životnih dobi, od tek rođenih do svih dobi. Nekako bolest lakše podnose stariji. Može biti samo viša tjelesna temperatura različitog raspona. Sad u petom valu viđamo zahvaćenost gornjih dišnih puteva kod djece, prvenstveno šmrcanje, kihanje, grlobolje, već djeca signaliziraju glavobolju", kaže Zora Barušić.

Djeca i koronavirus Koronavirus ne štedi ni najmlađe: U prva tri tjedna 2022. zaraženo više od 25.000 djece

Roditelje brine kada treba potražiti liječničku pomoć.

"U svakog djeteta kojeg imamo dugotrajnu vrućicu, ako dijete odbija tekućinu, pokazuje znakove dehidracije, teškog disanja, to su crvene zastavice kad se moraju uputiti liječniku", rekla je Ivana Kolić, neuropedijatrica Klinike za pedijatriju u Rijeci.

Potražiti tada treba liječnički savjet ili pomoć jer ovih dana liječničke čekaonice pune su ne samo zbog COVID-19, već i zbog gripe i ostalih zimskih respiratornih virusa.

Muškarac u zatvoru, ilustracija Na sudovima u Dalmaciji otkazuju se rasprave: Korona pokosila zatvorenike i osoblje u kaznionicama

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju