Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" očekuje zrak dobre kvalitete tijekom dana.

Galerija


Na temelju posljednjeg indeksa kvalitete zraka za lebdeće čestice PM10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ističu kako tijekom današnjeg dana možemo očekivati zrak dobre kvalitete.

Vezani članci Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Još jedno prekršeno obećanje Milana Bandića: "Čekam stan, međutim neću ništa dobiti" U požaru izgorio dio krova i restorana Baltazar u Zagrebu - 5 U Zagrebu izgorio krov i dio popularnog restorana Baltazar, vatrogasci još dežuraju na požarištu

"Na području grada Zagreba zrak je umjerene (mjerna postaja Zagreb-3) i prihvatljive kvalitete (mjerne postaje Zagreb-1 i Zagreb-2).

Indeks kvalitete zraka za PM10 i PM 2,5 određen je na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od sinoć niske.

Sukladno tome, tijekom dana se očekuje da će zrak biti dobre kvalitete.

Nadalje, mjerenja kvalitete zraka provedena u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji ukazuju na činjenicu da je zrak i dalje loše kvalitete.

Međutim, satne koncentracije od jutra su niske, pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka", ističe Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u priopćenju.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju s fizičkim aktivnostima na otvorenome.

Podsjetimo, povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Podatke o kvaliteti zraka u Hrvatskoj pogledajte OVDJE.