Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODACI I ZA ZAGREB

Nove informacije o kvaliteti zraka: "U istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji i dalje loše, ali..."

Zagađenje zraka u Puli - 5
Zagađenje zraka u Puli - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zagađenje zraka u Puli - 5 Zagađenje zraka u Puli - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagađenje zraka u Puli - 4 Galerija 1/2 >>
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" očekuje zrak dobre kvalitete tijekom dana.

Na temelju posljednjeg indeksa kvalitete zraka za lebdeće čestice PM10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ističu kako tijekom današnjeg dana možemo očekivati zrak dobre kvalitete.

Pročitajte i ovo Problem smeća u Zagrebu - 4 Odvoz smeća vrlo otežan Hoće li Zagreb zbog Jakuševca biti zatrpan smećem? "Među radnicima postoji jedna vrsta psihoze" Učionica - 2 bijesni roditelji Djecu s poteškoćama u razvoju smjestili u neadekvatnu učionicu? "Tu su cijevi, vatrodojavna centrala, stalno netko ulazi"

"Na području grada Zagreba zrak je umjerene (mjerna postaja Zagreb-3) i prihvatljive kvalitete (mjerne postaje Zagreb-1 i Zagreb-2).

Indeks kvalitete zraka za PM10 i PM 2,5 određen je na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od sinoć niske.

Sukladno tome, tijekom dana se očekuje da će zrak biti dobre kvalitete.

Nadalje, mjerenja kvalitete zraka provedena u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji ukazuju na činjenicu da je zrak i dalje loše kvalitete.

Međutim, satne koncentracije od jutra su niske, pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka", ističe Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u priopćenju.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju s fizičkim aktivnostima na otvorenome.

Podsjetimo, povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Podatke o kvaliteti zraka u Hrvatskoj pogledajte OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene