Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" očekuje zrak dobre kvalitete tijekom dana.

Galerija Zagađenje zraka u Puli - 5 +0 Zagađenje zraka u Puli - 4

Na temelju posljednjeg indeksa kvalitete zraka za lebdeće čestice PM10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ističu kako tijekom današnjeg dana možemo očekivati zrak dobre kvalitete.

Vezani članci Žičara Sljeme Dramatično poslijepodne na Sljemenu: Pokvarila se žičara, 40-ak ljudi zapelo u gondolama. Iz ZET-a objavili što je izazvalo kvar Luka Korlaet Zagrepčanima kompenzacijske mjere zbog neredovitog odvoženja otpada?

"Na području grada Zagreba zrak je umjerene (mjerna postaja Zagreb-3) i prihvatljive kvalitete (mjerne postaje Zagreb-1 i Zagreb-2).

Indeks kvalitete zraka za PM10 i PM 2,5 određen je na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od sinoć niske.

Sukladno tome, tijekom dana se očekuje da će zrak biti dobre kvalitete.

Nadalje, mjerenja kvalitete zraka provedena u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji ukazuju na činjenicu da je zrak i dalje loše kvalitete.

Međutim, satne koncentracije od jutra su niske, pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka", ističe Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u priopćenju.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju s fizičkim aktivnostima na otvorenome.

Podsjetimo, povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Podatke o kvaliteti zraka u Hrvatskoj pogledajte OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju