Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jarun pun rekreativaca

Nove informacije o kvaliteti zraka: "Koncentracija čestica znatno niža, ali preporuka da se ne izlazi ostaje na snazi"

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija +0 Krunoslav Capak Galerija 1/1 >>
Zagreb ima nešto bolju kvalitetu zraka nego što je to imao u petak poslijepodne. Više nemamo najzagađeniji zrak na svijetu. Sada smo peti. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dao je preporuku građanima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je onečišćenje zraka u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

Naime, tijekom petka poslijepodne u nekoliko hrvatskih gradova bile su zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica što je zabrinulo građane, a riječ je, kako je objašnjeno, o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera. 

Capak je na konferenciji za novinare Civilnog stožera rekao kako i dalje stoji preporuka o izbjegavanju aktivnosti na otvorenom prostoru. 

"Jučer smo zabilježili onečišćenje vrlo malim česticama koje mogu ući u krvotok. Radi se o lebdećim česticama, to su sitne čestice prašine koje ulaze u pluća i mogu ući i u krvotok. One oštećuju i izazivaju akutne, kronične respiratorne probleme. Nakon velike studije WHO-a dokazano je da uzrokuju kardiovaskularna oštećenja.

Radi se o prekograničnom onečišćenju. Te čestice mogu dugo letjeti. Ovo je došlo kod nas i širi se dalje na zapad. Jučer je bilo kritično, danas je situacija puno bolja, no i dalje stoji preporuka da ne idemo van, da se ne obavljaju aktivnosti na otvorenom prostoru dok te čestice ne odnese zrak", izjavio je Capak. 

Koncentracija čestica PM10 znatno niža u odnosu na jučerašnji dan

O svemu se oglasio i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Napominju kako je koncentracija čestica PM10 znatno niža u odnosu na jučerašnji dan.

"Nakon što su tijekom jučerašnjeg dana uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u gradu Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova koncentracija je danas znatno niža.

Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i DHMZ-a objasnili su javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum te preventivno preporučili građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.

Prema dostupnim podacima koncentracije lebdećih čestica PM10 u opadanju su na svim automatskim postajama za praćenje kvalitete zraka u RH i automatiziranim senzorima za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba.

Koliko će se čestice zadržati u zraku na području RH, prvenstveno ovisi o smjeru i brzini vjetra tijekom vikenda.

Preporuke građanima

Građanima se preporučuju dodatne preventivne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji preporučuje se izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru, posebice osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.

Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

Uz to, ističu kako Zagreb nikako nije najzagađeniji grad, već su se najviše satne vrijednosti za lebdeće čestice premještale po cijeloj Hrvatskoj, ovisno o trenutnim strujanjima u zraku.

NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" kontinuirano će pratiti stanje kakvoće zraka i pravovremeno o istom obavještavati javnost", navode u priopćenju.

Peti na ljestvici

Zagreb se trenutno nalazi na petom mjestu svjetske ljestvice zagađenosti zraka, pokazuju podaci sa švicarske stranice IQ Air, koja uspoređuje kvalitetu zraka u svijetu.

No, ne ohrabruju ni podaci sa stranice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. 

Prema toj stranici na nekoliko mjernih postaja u Hrvatskoj zabilježena je vrlo loša kvaliteta zraka. 

U Zagrebu je vrlo loša kvaliteta zraka zabilježena na dvije mjerne postaje. 

Mjerna postaja na Jakuševcu u 6 sati ujutro zabilježila je količinu čestica PM10 od 249 mikrograma po kubnom metru, što je više od dozvoljenog. 

Detalje o kvaliteti zraka u cijeloj Hrvatskoj pogledajte OVDJE. 

Pijesak iz pustinje

Loša kvaliteta zraka u petak poslijepodne zabilježena je u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mjestu Zoljan kraj Našica.

Napomenuli su i kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

"Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru", izvijestili su u petak poslijepodne iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Također su dodali da se u slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva. (MT/Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene