Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Omikron prijeti

I nama susjedna zemlja razmišlja o obveznom cijepljenju: "Može se dogoditi da kroz četiri tjedna za rad bude sposobna samo polovica ljudi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici u Sloveniji upozoravaju da bi zbog širenja omikron varijante koronavirusa stanje u bolnicama uskoro moglo postati alarmantno, te se zauzimaju za uvođenje obveznog cijepljenja protiv covida-19.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama su u četvrtak bila 574 covid pacijenta, dva više nego u srijedu, no epidemiolozi očekuju da će do većeg porasta hospitalizacija doći kroz tjedan ili dva i da će omikron varijanta i u Sloveniji uskoro postati dominantna.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Vlada se još nije odlučila za uvođenje novih mjera premda se zadnjih dana ponovo primjećuje rast epidemije i porast dnevnih zaraza.

Premijer Janez Janša upozorio je da će najvjerojatnije uskoro trebati uvesti nove restrikcije i "ograničiti neke slobode", premda nije specificirao na što bi se one odnosile, ali je dodao da se neće uvoditi ništa što se u nekim europskim zemljama već ne primjenjuje.

Epidemiolozi iz vladinog stručnog savjeta za covid-19 još nisu predložili obvezno cijepljenje, ali su neslužbeno u više navrata navodili kako bi ono bilo potrebno, posebno za ranjive skupine i za one starije od 50 godina kod kojih procijepljenost još nije zadovoljavajuća.

Zbog zaraze omikron varijantom i karantene onima koji su sa zaraženima bili u kontaktu može se dogoditi da kroz četiri tjedna za rad bude sposobna samo polovica ljudi, ne samo među liječnicima i medicinskim sestrama u zdravstvu, nego i u drugim djelatnostima, upozorila je u izjavi novinarima u četvrtak Tatjana Lejko Zupanc, direktorica ljubljanske Infekcijske klinike.

Uz trenutni tempo širenja omikron varijante mnogi će ostati kod kuće i lockdown bi mogao u tom slučaju spontano uslijediti, dodala je Lejko Zupanc, prenose mediji.

Kako navode, do sada je sekvencioniranjem u Sloveniji potvrđeno 348 uzoraka kao omikron varijanta, a treba sekvencionirati još skoro 1200 uzoraka koji su izdvojeni s velikom sumnjom da se radi o zarazi omikronom.

Među onima koji su testirani u srijedu već je oko 40 posto zaraženo omikron varijantom, kazala je novinarima Lejko Zupanc, a iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) poručili su da idućih dana očekuju da će se broj zaraza novom zaraznijom varijantom dodatno povećavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene