Njemačka ozbiljno razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja, po uzoru na Austriju. Sve se glasnije govori i o tome da oni koji se odbiju cijepiti snose veće troškove liječenja ako obole od korone. U Njemačkoj se vode žestoke rasprave o tome.

Galerija Koronavirus u Njemačkoj Koronavirus u Njemačkoj Koronavirus u Njemačkoj +0 Policija u Njemačkoj, ilustracija

Njemačka ozbiljno razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja, po uzoru na Austriju. Naime, za medicinsku branšu već je uvedena obavezno cijepljenje koje stupa na snagu od ožujka iduće godine, a sve vodi prema tome, da bi se odredba proširila na sve građane.

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek poziva sve stranke da već u siječnju u Bundestagu donesu zakon o obaveznom cijepljenju svih građana protiv korone. Holetschek, koji trenutno predsjedava konferencijom ministara zdravlja njemačkih saveznih pokrajina govorio i o sankcijama za one koji se ipak ne bi cijepili, ukoliko se ta obaveza uvede, javlja Deutsce Welle .

S jedne se strane razmišlja o uvođenju financijskih kazni, a s druge strane je riječ o mogućnosti da necijepljeni više plaćaju zdravstveno osiguranje od cijepljenih, da moraju dijelom snositi troškove liječenja od korone ili da ne dobijaju novac kad su na bolovanju.

"Jer, znatno je veći rizik da necijepljeni teško obole od korone", rekao je ministar. 

Njemačka već ima slična pravila kada je riječ o namjerno izazvanom oboljenju ili kada moraju biti medicinski zbrinuti ukoliko dođe do problema nakon neuspjelih estetskih operacija, ili imaju zdravstvene posljedice zbog tetovaža i pirsinga. 

Udruženje liječnika opće prakse Berlina također se izjasnilo za to da necijepljeni snose dio troškova ukoliko obole od korone.

Kako je izračunalo zdravstveno osiguranje AOK, to bi moglo biti poprilično skupo. Liječenje oboljelog od korone koji završi na respiratoru košta u prosjeku 34.200 eura, a ako se koriste umjetna pluća (ECMO) onda čak 92.000 eura. Liječenje prosječnog pacijenta oboljelog od korone košta 5.800 eura, piše Deutche Welle. 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju