Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 2039 zaraženih

Četiri osobe preminule, 9 novooboljelih: ''Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo, niti će biti''

Davor Božinović
Davor Božinović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović i Alemka Markotić Galerija 1/4 >>
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o kornavirusu u Hrvatskoj. Ukupno je zaraženo 2039 ljudi.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da u posljednja 24 sata imamo 9 novooboljelih. Ukupno je koronavirusom zaraženo 2039 ljudi. Preminule su četiri osobe, a svi su bolovali od teških kroničnih bolesti, jedna je bila na respiratoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema preminulih Opet srušen crni rekord! U Hrvatskoj čak 358 novozaraženih: Od ponoći stroge mjere u SDŽ-u, hoće li biti potpunog lockdowna? Slika nije dostupna pokreće se zdravstvo Preminula žena u KB-u Dubrava: 27 novooboljelih, ukupno 1908 zaraženih koronavirusom

Umrla je ženska osoba u Koprivnici, 1937. godište, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević jedna ženska osoba, 1934. godište, a u splitskoj bolnici dvije ženske osobe - 1923. i 1931. godište.

Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 1166 izliječenih osoba.

Ministar Davor Božinović rekao je da je prvi dan prve mjere popuštanja. ''Inspekcije obilaze objekte diljem Hrvatske, a prve informacije govore da se svi pridržavaju mjera i rade bez većih nedostataka. Ono što se utvrdi kao nedostatak, odmah se i riješi'', rekao je.

Hoće li biti festivala i buvljaka?

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u ovom trenutku ne može reći hoće li se festivali održati jer sve ovisi o epidemilološkoj situaciji. ''Oni koji planiraju nešto dugoročno, pametnije ih je ne planirati'', rekao je i dodao da ne bi nikome preporučio planiranje festivala za šest mjeseci. Za otvaranje sajmova na otvorenom (buvljak na Hreliću, npr.) rekao je da će to biti negdje na kraju popuštanja mjera.

Stožer i politizacija uoči izbora

Na pitanje politizira li se Stožer uoči izbora, Božinović je rekao da već dva mjeseca komuniciraju o koronavirusu koji je zahvatio cijeli svijet. ''Dajemo precizne informacije kako se treba ponašati i organizirati život sve u cilju zaštite zdravlja i života, a sad smo ušli u fazu popuštanja u kojoj stožer ima još delikatniju ulogu praćenja kako se mjere odražavaju na broj oboljelih'', rekao je. Dodao je da politizacija može doći samo kroz pitanja. ''Politizaciju sigurno potiče netko kojem ona odgovara nakon dva mjeseca uspješnog rada stožera. Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo niti će biti'', odlučno je rekao. Na naknadno pitanje zašto se stigmatiziraju pitanja o političkim odlukama Stožera, Božinović je rekao da su u dva mjeseca odgovorili na sva pitanja novinara.

Davor Božinović Davor Božinović i Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr

O tenisu i maskama

Capak je najavio da će i rekreativni sport vrlo brzo doći na red, ali da popuštanje mora biti oprezno i u fazama. Na opasku da ima i beskontaktnih sportova, Capak je rekao da se može raspravljati o tome je li tenis beskontaktni sport. ''Kad igrač baci lopticu ispred svojih usta, pa napuca, pa drugi igrač baci ispred svojih usta'', opisao je.

Za kirurške maske rekao je da se ne smiju prati, a da ih kirurzi mijenjaju svaka dva sata. Pamučne se maske mogu prati i višestruko koristiti, ali se treba skinuti kad postane vlažna. Ponovio je da te maske nemaju stopostotnu zaštitu, ali je korisna da se ne šire kapljice i aerosol. Istaknuo je da postoje različiti scenariji što se događati s koronavirusom. Rekao je da će vrlo vjerojatno doći do drugog vala, ali da ćemo onda biti pametniji i imati neko oružje u rukama.

Preporuke za škole još u izradi

Capak je rekao da rade preporuke za škole, ali ih još nisu iskomunicirali s resornim Ministarstvom i Stožerom te da će o tome moći više reći sutra. ''Naše će upute biti precizne, ali ne možemo razraditi sve situacije koje se mogu dogoditi'', rekao je. U Njemačkoj su otvorili škole, a jednu odmah zatvorili zbog zarate. Capak kaže da nisu odredili granicu temeljem koje će vraćati mjere, ali će svakodnevno razmatrati opcije. ''Ako žarište bude u školi, razmotrit ćemo da takva žarišta spriječimo'', objasnio je plan.

Ministar Beroš izbjegao je odgovor na pitanje hoće li objaviti nalaz inspekcije u Domu za starije u Splitu u kojem je već dvoznamenkasti broj preminulih. Rekao je da je veliki problem ulazak virusa u domove za starije. Izrazio je ipak zadovoljstvo rezultatima koje su postigli u Hrvatskoj. ''To je novi virus, nova bolest, nema udžbenika iz kojeg smo mogli nešto pročitati'', rekao je.

Davor Božinović Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr  

U zadnja 24 sata bilo je šest slučajeva kršenja samoizolacije. Capak je rekao da je potrebno produžiti sanitarne iskaznice tamo gdje su potrebne i da će ih izdavati Zavod izdavati. Dosad se nisu izdavale jer je, kaže, bilo drugih prioriteta, ali sad kad se otvaraju ugostiteljski objekti će ih izdavati.

Kako bi izgledale covid-putovnice? ''Pozitivan nalaz antitijela u krvi pokazuje da je osoba bila u kontaktu s virusom, ali ne znači da ta osoba ne može prenijeti infekciju. Razmotrit ćemo to kad dobijemo detalje inicijative'', poručio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se kod svih bolesti za koje nema lijek koristi plazma ljudi koji su preboljeli bolest, pa je tako i kod korone. Rekla je da se kod nas može to provoditi, ali da se treba vidjeti koja je zaštitna vrijednost plazme. ''Vjerujem da će se ići u tom smjeru, ali time se neće moći masovno zaštiti ljude'', rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene