Obavijesti Video Pretražite Navigacija
politolozi za dnevnik.hr

Analitičari o mogućim izborima u srpnju: ''Bili bi u interesu HDZ-a, ali se ne smiju prerano veseliti'', upozorili na jednu važnu stvar

Tihomir Cipek
Tihomir Cipek DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tihomir Cipek Tihomir Cipek Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar za travanj - 1 Crobarometar za travanj - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Profesor Pero Maldini Galerija 1/3 >>
Iz HDZ-a su počele curiti informacije (ili probni baloni?!) da bi se izbori mogli održati već u prvoj polovici srpnja. Kome bi odgovarali rani izbori za Sabor i koliko je izgledno da ćemo doista gledati takav scenarij?

Prema neslužbenim informacijama iz HDZ-a, ta je stranka sklona ideji da na izbore idemo u srpnju. Premijer Andrej Plenković nedavno je izbjegao odgovor na pitanje o datumu parlamentarnih izbora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

''Jedini smisao toga bio bi da ne daju Miroslavu Škori da se organizira, a to onda znači da idemo prema velikoj koaliciji. Ako mu daju vremena, onda HDZ ima koalicijskog partnera, a SDP ima samo HDZ'', objasnio je politički analitičar Žarko Puhovski. Dodaje da vlast najesen može reći da je sve loše rezultat korone, a ne pogrešaka vlasti.

Na pitanje može li Andrej Plenković računati na uspjeh na izborima, i to na krilima borbe protiv koronavirusa, Puhovski je podsjetio na slučaj iz povijesti koji pokazuje da ništa nije sigurno. ''Churchill je 1945. pobijedio u Drugom svjetskom ratu, a nedugo potom izgubio je izbore. Bio je dobar za jedno, a za drugo ne'', rekao je analitičar. Naveo je i da bi izlaznost u srpnju bila izrazito mala, što je ranije odgovaralo HDZ-u. ''Sad su izgubili dio svoje jezgre, što se pokazalo na predsjedničkim izborima'', podvukao je. Kaže da ne podržavaju svi mjere Nacionalnog stožera, čiji su članovi, primijetio je, već počeli gubiti živce. ''Švercanje nedjelje kroz epidemiološke odluke loš je vic'', istaknuo je.

Tihomir Cipek Crobarometar za travanj - 1 Foto: Dnevnik Nove TV

Puhovski kaže da je previše nepoznanica, ali ne čini mu se izglednim da će izbori biti u srpnju. Podsjeća da je zadnji termin za izbore 13. prosinca, kao i da se mogu odgoditi zbog izvanrednih okolnosti. Naglašava da izbori mogu biti pod maskama, ali da kampanja mora biti u normalnim okolnostima. ''Ovo nisu demokratski uvjeti za pluralizam. Ne bi bilo dobro ni pametno da se sad ide na izbore jer dok postoji Stožer, normalna kampanja nije moguća'', zaključio je.

''Žele izbjeći posljedice koronakrize''

Profesor Tihomir Cipek smatra da je informacija o izborima u srpnju samo isprobavanje terena te da to nije izgledan scenarij. ''Oni koji zagovaraju izbore žele izbjeći posljedice krize koje će se vidjeti tek najesen kad bi trebali biti izbori'', naglasio je.

Tihomir Cipek Tihomir Cipek Foto: DNEVNIK.hr

Za razliku od Puhovskog, ne smatra da bi to bila taktika za zaustavljanje Škore. ''On je imao slogan Sad ili nikad, ako je po tome, onda je - nikad'', ocijenio je. Za njega kaže da ima šanse ući u parlament, ali da nije pravi vođa za taj vid političkog diskursa. ''Takav vođa mora imati karizmu, a ne biti estradni umjetnik. Ako pjeva, neka pjeva'', rekao je Cipek.

Nije mu sporno što kampanja ne bi bila normalna jer kaže da kampanja ionako stalno traje i da ne može svijet stati. Upozorava i na to da se HDZ ne smije prerano veseliti i nadati pobjedi jer ankete im daju prednost na razini statističke pogreške koja se može istopiti u 10-15 dana kampanje. Podsjeća i da u Saboru ima onih koji ne bi bili spremni dignuti ruke za raspuštanje jer te fotelje neki od njih više neće vidjeti. ''Ne žele se odreći plaće, žele prebroditi ljeto'', zaključio je profesor Cipek.

''Raniji izbori u interesu vladajućih''

''Vladajući bi mogli računati na razmjerno veću potporu birača s obzirom na uspješno upravljanje krizom, koja bi se mogla istopiti kako vrijeme odmiče prema jeseni, kada će socioekonomske posljedice ove krize biti znatno vidljivije, a posljedično nezadovoljstvo građana veće'', ocijenio je za DNEVNIK.hr politolog Pero Maldini. Dodaje da bi s tog aspekta, raniji izbori bili u interesu vladajućih. ''Međutim, sve ovisi o normalizaciji ove situacije. Nije za očekivati izbore bez mogućnosti organizacije bar nekakve kampanje, kao i osiguranja uvjeta za uobičajeno glasanje'', rekao je sveučilišni profesor. Objašnjava da je potrebno omogućiti svim političkim takmacima bar minimalno razdoblje u kojemu će predstaviti sebe i svoje programe, kao i osigurati uvjete za regularnu provedbu izbora, budući da nisu stvoreni uvjeti za elektroničko glasanje.

Tihomir Cipek Profesor Pero Maldini Foto: DNEVNIK.hr

Maldini navodi da HDZ može računati na dobar uspjeh na krilima borbe protiv koronavirusa, ali da je pitanje hoće li biti zasjenjen ekonomskom krizom koja će biti sve osjetnija kako vrijeme prolaz. ''Odabir tema i način njihove komunikacije u ovim specifičnim uvjetima – kada su fokusi građana ponešto drukčiji od onih u uvjetima normalnog života – mogao bi pritom biti znatno važniji nego inače'', podvukao je.

Kako će izgledati kampanja?

''Kampanja će u svakom slučaju biti drukčija od dosadašnjih. Minimum uvjeta za njezino održavanje trebao bi se stvoriti normalizacijom situacije'', rekao je Maldini. Naglašava da će i tada biti nužne mjere opreza, pa će tako i predizborna kampanja biti prilagođena tome. Očekuje da će kampanja biti kraća, sa znatno manje javnih skupova, a da će se znatno više koristiti mediji, klasični i online. ''Pritom će, i više nego što je uobičajeno, doći do izražaja (ne)sposobnost političkih aktera u kvalitetnom i primjerenom komuniciranju svojih ideja i poruka'', zaključio je politolog Maldini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene