Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio i kada

Krunoslav Capak: "Ako se nešto s virusom ne promijeni, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala epidemije"

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je kazao da je drugi val širenja zaraze koronavirusa moguć.

Capak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite kazao kako je drugi val širenja zaraze itekako moguć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove mjere U kafićima će uskoro dežurati COVID redari, ali nije baš jasno što će točno raditi: "Bit će otkaza i zatvaranja..." Krunoslav Capak MASKE SU KORISNE Stožer priprema mjere za predstojeće blagdane, razmišljaju i o kaznama. Capak otkrio zašto nije došao u Dnevnik Nove TV

"Postoje različiti scenariji što će se s koronavirusom događati. Znate da je 'stariji brat' koronavirusa, SARS, iznenada nestao, ali to je bio virus koji je imao drugačije karakteristike. On je bio zaustavljen vrlo blizu svojeg izvora jer se mogao širiti tek kad se pojave simptomi", objasnio je.

"Ovo je podmukla bolest koja se širi i kod onih koji su asimptomatski i koji su u inkubaciji. Tu će to biti puno teže", dodao je Capak.

Navodi da epidemiolozi očekuju tijekom ljeta manje oboljelih. "Ako se nakon ljetne pauze, kada očekujemo da će biti manje oboljelih i da će situacija biti malo mirnija nego što je to sada, virus vrati s istim svojim karakteristikama kakve ima sada, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala.

Ali, ja uvijek kažem - tada ćemo znati puno više nego što znamo sada i bit ćemo spretniji, pametniji i možda ćemo imati neko oružje u rukama da se puno efikasnije i bolje zaštitimo nego što je to sada", naveo je Capak.

"Ja bih rekao da, po sadašnjoj epidemiološkoj situaciji, po broju onih koji su preboljeli bolest - mi možemo očekivati taj drugi val ako se s virusom nešto ne dogodi i promijeni", zaključio je Capak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene