Koronavirus u Francuskoj
Koronavirus u Francuskoj Foto: Afp

Broj oboljelih od COVIDA na intenzivnoj skrbi u četvrtak je dosegnuo 3922, najviše u tri i po mjeseca, a po broju umrlih Francuska je sedma u svijetu, objavilo je ministarstvo zdravstva i dodalo da će nastaviti primjenu AstraZenecinog cjepiva.


U protekla 24 sata umrlo je 265 osoba čime je ukupan broj umrlih 89.984 pa je Francuska sedma po broju smrti od koronavirusa u svijetu, objavilo je ministarstvo.

Vezani članci Premašena brojka od milijun cijepljenih Odlične vijesti: Hrvatska je danas premašila milijun cijepljenih Ministar Davor Božinović Božinović: "Stožer je danas donio odluku o produženju mjera na nacionalnoj razini. Smatramo da još nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera"

Po broju potvrđenih zaraženih - 4.050 milijuna, Francuska je šesta u svijetu.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je da je stanje osobito zabrinjavajuće u široj regiji Pariza, s visokim brojem oboljelih na odjelima intenzivne skrbi.

Na tjednom briefingu Veran je rekao da se pripremaju premjestisti "desetke, možda stotine" pacijenata iz pariške regije u druge pokrajine.

Svakih 12 minuta po jedna osoba primljena je na odjel intenzivne skrbi, rekao je, kako prenosi agencija Reuters.

Nadalje je kazao da francuske zdravstvene vlasti ne vide razloga za obustavu cijepljenja AstraZenecinim cjepivom kao što su učinile neke europske države.

"Prednosti cjepiva AstraZenece veće su od rizika", rekao je Veran.

Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak su "iz opreza" obustavili upotrebu cjepiva, AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je cjepivo sigurno.

U četvrtak je objavljeno da u izolaciju odlazi francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian jer je bio u kontaktu s osobom iz obitelji koja je pozitivna na covid.

Le Drian (73), treba se testirati na koronavirus u četvrtak navečer, a sljedeći test obavit će idući tjedan u srijedu, tjedan dananakn kontakta s pozitivnom osobom.

Ministar Le Drian koji je drugi po redu u francuskoj vladi, u četvrtak je bio domaćin sastanka na temu bliskoistočnog mirovnog procesa na kojem su bili njemački, jordanski i egipatski kolege,a u srijedu se sastao s posebnim američkim izaslanikom za klimu Johnom Kerryjem.