Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnica DP-a

Karolina Vidović Krišto: "Plenković sastavlja vladu, a većina mu je stečena protuustavno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica Domovinskog pokreta rekla je kako se od 2011. provode protuustavni izbori jer je tada Ustavni sud donio odluku o neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice.

Karolina Vidović Krišto, koja je u Sabor izabrana na listi Domovinskog pokreta, u četvrtak je rekla da je Ustavni sud 2011. donio odluku o neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice, ustvrdivši kako Andrej Plenković "vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom".

Pročitajte i ovo Karolina Vidović Krišto gori Drava International Vidović Krišto o požaru u Osijeku: "Potpuno je jasno da je Inspektorat tolerirao bezakonje" Karolina Vidović Krišto Nove optužbe Vidović Krišto nadopunila kaznenu prijavu protiv Plenkovića i Vujnovca: Pozvala DORH na brzo djelovanje

Ustvrdila je kako od 2011. imamo protuustavne izborne cikluse uključujući i ovaj posljednji. "Na to sustavno upozoravamo već godinama, no izuzetno se teško s time probiti u 'mainstream', a Vlada šuti", istaknula je Vidović Krišto na konferenciji za novinare.

Plenković kao dosadašnji, a prema izbornim rezultatima, vjerojatno i budući premijer, kaže, svjesno krši Ustav i upravo zahvaljujući protuustavnim izbornim jedinicama, 11. i 12. namjerava formirati novu Vladu.

Krišto je navela kako hrvatski Ustav u svojim temeljnim odredbama jamči jednakost i nakon niza zahtjeva za ocjenom ustavnosti 11.i 12. izborne jedinice, koje su očito diskriminacijske.

Ustavni je sud, kazala je, u srpnju 2011. donio odluku da su protuustavne. Citirala je odluku prema kojoj ustavnopravno nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, etničkoj, jezičnoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj, imovinskoj, mjestu boravka, prebivališta i drugoj.

Priznavanje unaprijed zastupničkih mjesta za pripadnike neke manjine u okviru općeg izbornog sustava po naravi stvari uzrokuje narušavanje jednakog izbornog prava, rekla je Vidović Krišto.

Vidović Krišto traži očitovanje Plenkovića

Pozvala je novinare da od tehničkog premijera Andreja Plenkovića zatraže očitovanje vezano uz svjesno kršenje Ustava i Ustavom zajamčene jednakosti i svjesno očuvanje neodrživog izbornog zakona proteklih devet, odnosno u njegovom slučaju četiri godine.

Također je pozvala Plenkovića da se očituje vezano za nakanu da "protuustavno stečenom većinom formira novu Vladu".

Na novinarsku tvrdnju da je Ustavni sud utvrdio da svih 10 izbornih jedinica nisu u skladu s Ustavom zato što u njima glasovi ne vrijede jednako jer su odstupanja daleko veća od dopuštenih pet posto, Krišto je uzvratila protupitanjem bi li onda trebalo problematizirati sve izborne cikluse od 2010. do danas koje je ignorirao i tadašnji premijer Zoran Milanović, kao i dosadašnji Andrej Plenković.

Hrvatska javnost ima pravo znati do kada se misli vladajuća elita igrati s Ustavom i kršiti propise, zakone i Ustav vlastite zemlje, drži Krišto.

Novinarsku ocjenu kako im vjerojatno to ne bi smetalo da je nezavisna lista Željka Glasnovića, koju su podržali, osvojila mandat u 11. izbornoj jedinici, Krišto je odbacila naglasivši da na taj problem upozoravaju već godinama, ali se s time ne mogu probiti u javnost.

Upitana hoće li podnijeti ustavnu tužbu, Krišto je rekla kako je na temelju zahtjeva za ocjenu ustavnosti iz 2011. donesena odluka Ustavnog suda upitavši koliko ih još trebamo. Napomenula je kako je niz udruga i institucija za ljudska prava zatražilo ocjenu ustavnosti 11. i 12. izborne jedinice.

Na upit zašto problematiziraju samo 11. i 12. izbornu jedinicu kada su u nekim drugim odstupanja i do 25 posto, jer glas u jednoj ne vrijedi isto kao i u drugoj, Krišto je odgovorila kako je problem svako kršenje Ustava i zakona.

Krajnje je vrijeme da se o tome glasno progovori s obzirom da se to pitanje godinama ignorira, istaknula je.

Podsjetila je, kako 11. izborna jedinica obuhvaća hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske, a 12. hrvatske državljane koji pripadaju manjinskim etničkim skupinama.

Škoro: O legalnosti izbora treba pitati nadležne koji su ih organizirali

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro upitan hoće li inzistirati na potpredsjedničkom mjestu u Saboru, rekao je kako prije svega treba ispitati što misli "druga strana" o pitanju neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice, a onda razgovarati o svemu ostalome. Mi tu nismo zbog fotelja i to pitanje je nevažno, poručio je.

Škoro je uzvratio kako očekuje od Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića da se očituju o neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice.

Na pitanje smatra li da su rezultati parlamentarnih izbora nelegalni, Škoro je rekao kako to treba pitati nadležne za organizaciju u provedbu izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene