Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaražena samo jedna osoba

I to se dogodilo: Koronavirus ušao i u najzatvoreniju zemlju na svijetu, Kim proglasio izvanredno stanje

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un proglasio je izvanredno stanje i zatvorio je pogranični grad nakon što se iz Južne Koreje ilegalno vratila osoba za koju se vjeruje da je oboljela od covida-19, prenijeli su državni mediji u nedjelju. Ako se potvrdi to bi bio prvi slučaj koronavirusa koji je službeno priznala ta zemlja.

Kim je sazvao hitni sastanak politbiroa kao odgovor na "kritičnu situaciju u kojoj se može reći da je opaki virus ušao u zemlju", objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna FOTOGALERIJA Kim Jong Unovo čudovište: Na vojnoj paradi šef Sjeverne Koreje predstavio ogromni balistički projektil Slika nije dostupna nema potvrđenih slučajeva Sjeverna Koreja ima problema s kontrolom ulaska koronavirusa, Kim Jong Un naredio poduzimanje mjera

Osoba koja je prebjegla u Južnu Koreju prije tri godine vratila se preko utvrđene granice koja dijeli dvije Koreje u grad Kaesong u srpnju sa simptomima covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus, izvijestila je KCNA.

"U gradu Kaesongu dogodio se izvanredni slučaj kad se odbjegla osoba, koja je otišla na jug prije tri godine, osoba za koju se sumnja da je zaražena opakim virusom, vratila 19. srpnja nakon što je ilegalno prešla liniju razdvajanja", prenijela je KCNA.

KCNA nije prenijela je li osoba testirana ali je dodala da je "nekoliko pregleda sekreta gornjeg dijela dišnog sustava i krvi dalo nejasni rezultat", što je potaknulo dužnosnike da stave tu osobu u karantenu i sve njezine kontakte.

Analitičari kažu kako je objava važna ne samo zbog toga što je Sjeverna Koreja prvi put otvorila mogućnost postojanja bolesti u toj zemlji nego što vijest sugerira da traži pomoć.

"To je prekretnica da Sjeverna Koreja priznaje slučaj", kaže Choo Jae-woo, profesor sa sveučilišta Kyung Hee.

"Moglo bi značiti da od svijeta traži pomoć. Možda humanitarnu pomoć."

Sjeverna Koreja je pod ekonomskim pritiskom zbog međunarodnih sankcija zbog njezina nuklearnog programa.

Cho Han-bum iz korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu također je kazao da je važno što je Sjever priznao postojanje prvog slučaja zaraze.

"Sjeverna Koreja u tako je teškoj situaciji i na vrijeme ne može čak ni završiti gradnju opće bolnice u Pjongjangu. Upirući prstom u "uvezeni slučaj" iz Južne Koreje Sjeverna Koreja može to koristiti kao put da otvoreno prihvati pomoć Seula", dodaje Cho.

KCNA nije objasnila kako je bjegunac uspio prijeći jednu od najčuvanijih granica na svijetu no dodala je da se slučaj istražuje i da će vojna jedinica odgovorna za propust biti oštro kažnjena.

Sjeverna Koreja je od Rusije dobila tisuće testova za koronavirus i uvele je stroge kontrole granice. Tisuće ljudi u Sjevernoj Koreji stavljene su u karantenu kao preventivna mjera protiv širenja virusa no nedavno su ograničenja ublažena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene