Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI ZBOG KORONE

Tišina ih prati od rođenja, a sada još čekaju i na pomoć onih koji o njima trebaju skrbiti: "Toj djeci krademo budućnost, jer vrijeme teče. Izgubljeno vrijeme!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pandemija koronavirusa osim posljedica na gospodarstvo za sobom povlači i niz drugih velikih poteškoća. Među najvećim su problemima oni koji nastaju u zdravstvenom sustavu, koji je zbog korone teško opterećen.

Našoj se redakciji javila čitateljica, baka djeteta koje je rođeno gluho, te navela kako još od lipnja čekaju sastanak komisije za procjenu kandidata za umjetnu pužnicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

"Zadnji sastanak te komisije bio je u lipnju, a pužnice još nisu ugrađene. Čekanje se nastavlja, a malom djetetu puno znači svaki dan… Zar je tako teško okupiti članove komisije? Ako se boje korone, sastanak može biti i virtualni", ustvrdila je ona.

Povjerenstvo za umjetne pužnice djeluje u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica. "Rekli su nam da se zbog korone nisu sastali te da će sastanak biti tek u siječnju. Pitamo se, ako se danas mogu organizirati virtualni sastanci, zašto se to ne učini? Zašto se mailom ne može poslati skenirana dokumentacija? U toj se bolnici obavlja većina operacija ugradnje umjetne pužnice. Liječnici koji ondje rade su vrhunski stručnjaci, ali birokracija sve usporava.

Znate, komisija mora donijeti odluku o tome koje je dijete dobar kandidat za ugradnju pužnice, pa onda HZZO raspisuje natječaj, pa dok se izabere najbolji ponuđač, pa dok uplate… Potom se čeka zakazivanje operacije, a i nakon same operacije treba proći još neko vrijeme dok se djetetu ne može pustiti zvuk. A svaki dan je toj djeci bitan.

Ako se zbog korone trenutno ne mogu obavljati operacije, razumijem to, ali ovaj papirnati dio… Barem se to može riješiti, ta nabava pužnica. Svi ističu kako trebamo biti odgovorni zbog korone, ali ajmo biti odgovorni i prema toj djeci.
Prošli sam tjedan i ministru Viliju Berošu poslala upit, odgovora još nema. Dajte ljudi da se barem taj papirnati dio odradi… Toj djeci krademo budućnost, jer vrijeme teče. Izgubljeno vrijeme!"

"U tijeku je nabava umjetnih pužnica"

Na naš su upit je li zapelo, i gdje, iz Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice odgovorili da se program ugradnje umjetnih pužnica odvija kontinuiranom dinamikom.

"Sve dosad nabavljene umjetne pužnice su dodijeljene i ugrađene po centrima za umjetne pužnice u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek) kao i lani. U tijeku je objedinjena nabava novih umjetnih pužnica i aktivnih ugradbenih slušnih implantata.

Kada budu nabavljeni, Povjerenstvo za umjetne pužnice će se sastati i razmotriti daljnje kandidate za ugradnju istih, sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji glede COVID-19 pandemije i preporukama nadležnih otokirurga iz Povjerenstva za sigurnu ugradnju umjetnih pužnica.

Također je važno istaknuti da je program kohlearne implantacije započeo 1996. godine u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, i proširio se na ostale KBC-ove u Republici Hrvatskoj. Od samih početaka otokirurški timovi koji se bave ugradnjom umjetne pužnice kontinuirano prate i primjenjuju najsuvremenije operativne tehnike i na taj način svima potrebitima najsuvremenije rješavaju problem nagluhosti i gluhoće.

Kako je sve započelo u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, koja je nedavno proslavila 125. obljetnicu svog djelovanja, ovdje uspješno djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za kohlearnu implantaciju i kirurgiju nagluhosti i gluhoće te Povjerenstvo za dodjelu umjetnih pužnica u kojem su svi istaknuti stručnjaci pet KBC-ova Republici Hrvatskoj. Time su postignuti svi preduvjeti da problem nagluhosti i gluhoće u Republici Hrvatskoj bude na optimalan i transparentan način suvremeno riješen."

Odgovor Ministarstva zdravstva na naš upit još nismo dobili te ćemo ga objaviti po prispjeću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene