Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osječki liječnici zadovoljni

Cijele Našice skupljale novac za operaciju: Petogodišnja Petra prva koja je dobila i drugu pužnicu

Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Liječnici KBC-a Osijek u ponedjeljak su ugradili prvu obostranu umjetnu pužnicu 5-godišnjoj djevojčici iz Našica. Ovo je šesta takva operacija u Hrvatskoj u posljednjih 23 godine, a novac za operaciju djevojčice pomogli su prikupiti građani Našica.

Petogodišnja Petra prvu pužnicu dobila prije godinu i pol, a tu je operaciju financirao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, piše Glas Slavonije. U Hrvatskoj HZZO financira ugradnju samo jedne pužnice, pa ugrađivanje druge pada na leđa djece ili, kao u Petrinom slučaju, dobrih sugrađana koji su za operaciju prikupili 157.000 kuna.

Pročitajte i ovo Policija na mjestu pada zrakoplova Teško ozlijeđen muškarac Srušio se zrakoplov na istoku Hrvatske: "On se s te visine sjurio praktički okomito" KBC Osijek Teške ozljede Nevrijeme odnijelo još jedan život: U bolnici preminuo muškarac koji je pao s krova prilikom saniranja štete

''Operacija je prošla odlično, a kako je u svijetu trend da se djeci do 18. godine ugrađuju odmah dvije pužnice, cijele su Našice prikupljale sredstva za svoju malu Petru i njezinu drugu umjetnu pužnicu. Pužnice su moderno rješenje za gluhoću i nema im alternative. S jednom umjetnom pužnicom dijete dosegne onu razinu govora i razumijevanja koju gluho dijete s dvije umjetne pužnice dosegne već s 24 mjeseca.

To znači da je razvoj govora s dvije pužnice brži za trećinu, stoga je bitno da se djetetu između druge i sedme godine ugrade dvije umjetne pužnice jer nastojimo osposobiti dijete da može ići u normalnu školu sa svojim vršnjacima, a ne u specijalnu školu'', kazao je prof. dr. sc. Robert Trotić s Klinike za otorinolaringologiju i krirugiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice iz Zagreba, koji je malenu Petru i operirao.

U godinu dana govori već 20-ak riječi

Djevojčici iz Našica prva je pužnica ugrađena 2017. godine. “Petra je nakon rođenja otpuštena s urednim sluhom, da bi se poslije ispostavilo da je obostrano gluha. Do ugradnje prve pužnice nosila je aparatić, ali kako nije bilo nikakvih pomaka, odlučili smo se na ugradnju umjetne pužnice.

U godinu dana čujnosti govori već dvadesetak riječi, a puno više razumije. No, objašnjeno nam je da je s dvije pužnice uzlaznost govora veća za 30 posto. Tako da smo novac za drugu pužnicu skupili preko humanitarne pomoći. Iako smo operacijom iznimno zadovoljni, nismo i rehabilitacijom u našičkom Suvagu jer Petra, kao pužničarka i gluha osoba, nije dobila adekvatnog i stručnog logopeda'', ispričala je Petrina majka.

Prema pisanjima Glasa Slavonije, KBC Osijek godišnje izvodi najviše dvije ugradnje umjetnih pužnica, a tek je peti implantološki centar u Hrvatskoj. Općenito, u Hrvatskoj se godišnje ugradi između 30 i 35 umjetnih pužnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene