Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminulo 8 osoba, 1079 zaraženih

Zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze, još jedna osoba preminula. Čak 45 lokala kršilo mjere Stožera

Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske objavio je nove podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Broj zaraženih narastao je na 1079, a osam je osoba preminulo.

Prema najnovijim podacima, zaraženo je 68 novih bolesnih osoba. Ukupno je zaraženih 1.079 osoba, a njih 8 je preminulo. Oporavile su se 92 osobe, a na respiratoru je njih 39.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak uskoro hodogram ublažavanja mjera Odlične vijesti: U Hrvatskoj samo 10 novooboljelih od koronavirusa, nema novih preminulih Slika nije dostupna 40 novozaraženih koronavirusom Još jedan smrtni slučaj u Hrvatskoj: Preminuo muškarac srednje dobi koji prije nije bio bolestan

Osoba koja je preminula u KB dubrava  je 1935. godište, a imala je kronična patološka stanja. 

Obavljeno je 9250 testiranja od čega njih 898 jučer. Zaraženo je 13 policajaca, tri vatrogasca, dva djelatnika Državnog inspektorata, te je 8 oboljelih u oružanim snagama.  

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je policija u 45 lokala zabilježila kršenje mjera Stožera  od čega je u Splitsko - dalmatinskoj zabilježeno 14 takvih slučajeva, a na području policijske uprave zagrebačke njih 10. Zabilježena su ukupno 1053 slučaje kršenja samoizolacije. 

Više od 100.000 propusnica dnevno

Božinović je otkrio i kako se dnevno izdaje oko 100.000 propusnica te će se, ako se nastavi ovim tempom, one izgubiti smisao. 

"Ako radiš u istom mjestu, ne treba ti propusnica. Da firme daju propusnice onima koji moraju nešto otići, pa ne može biti situcija da svi moraju dobiti propusnicu, tada se gubi smisao. Sve ovo ostaje, digitalno, zapisano. Pozivam sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje firme, nego u interesu zdravlja obitelji, nacije, da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i da daju samo na ono razdoblje kad taj djelatnik treba napustiti prebivalište", rekao je Božinović.

Kazao je i kako će od danas poslijepodne tvrtke koje traže e-propusnice za svoje radnike to moći napraviti skupno, a ne za svakog radnika pojedinačno.

Na pitanje hoće li se odobriti otvaranje tzv. drive-in tržnice koje je najavio gradonačelnik Milan Bandić, Božinović je kazao kako se takav koncept može odobriti. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako mu je drago ako se u Dalmaciji više ne krše mjere.  

"Nikad nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline. Važno je da se to u Splitu više ne događa. Jedini način za prekid epidemije je da se odgovorno ponašamo", rekao je.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je kazao da se "čisti" situacija u Dalmaciji.

"Rekao bih da je prilično velik broj s obzirom na broj stanovnika u Krapinsko-zagorskoj županiji. No tu smo imali slučajeve izvana. Bio je jedan incident u slovenskoj firmi, blizu granice. Dosta od 46 oboljelih možemo povezati sa tom firmom. Ne bih posebno istaknuo neko veliko žarište, nigdje nije nekontrolirana situacija", rekao je Capak.

"Nijedan test nije idealan"

Šefica Infektivne Alemka Markotić rekla je kako u manjim postocima kod testiranja ima lažnih pozitivnih i lažnih negativnih slučajeva te dodala kako oni nisu jedini faktor koji se uzima u obzir. 

"U tijeku je poplava raznih testova od kojih je neke odobrila Svjetska zdravstvena organizacija. Svi testovi koje mi koristimo su prethodno provjereni i laboratoriji su ih morali "na slijepo" testirati", rekla je Markotić i ponovila kako nema idealnog testa. 

Capak je komentirao i slučaj zaraze ravnatelje KBC-a Sestara milosrdnica Marija Zovaka.

"Svi koji su s njima u zadnjih 48 sati bili u kontaktu će ići u izolaciju. Žao mi je da je virus ušao u jednu tako važnu instituciju", rekao je. 

Otkrio je kako je zaraženo 145 zdravstvenih djelatnika, 8 ljekarnika, 10 stomatologa, 8 administrativnih djelatnika, 61 doktor medicine i 44 medicinske sestre. 

"Svi se osjećaju dobro i nitko nije ozbiljno bolestan", rekao je Capak. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene