Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uskoro hodogram ublažavanja mjera

Odlične vijesti: U Hrvatskoj samo 10 novooboljelih od koronavirusa, nema novih preminulih

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/3 >>
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Stigle su odlične vijesti - samo je deset novooboljelih od koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da imamo 10 novih bolesnika, ukupno 1881. Oporavljenih je 771. Nema novih preminulih osoba. Na respiratoru je 18 bolesnika, što je pet manje nego jučer.

Pročitajte i ovo 84 dana kriznog stožera - 4 "Hvala vam na tom pitanju!" Heroji ili političari: Ovo su trenuci koji su obilježili rad Nacionalnog stožera Slika nije dostupna Ukupno 2047 zaraženih U Hrvatskoj 8 novih slučajeva zaraze, preminule još 4 osobe. Capak objasnio smijemo li s društvom popiti piće na klupicama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je 15 županija tražilo i dobilo suglasnost da se ukinu propusnice za putovanje unutar županija. Objasnio je da se stvari u nekim županijama ili mjestima mogu vratiti na staro, ako se promijeni epidemiološka situacija. ''Cilj propusnica bio je usporavanje kretanja, čime smo ostvarili dobre brojke. Pozivamo građane da i dalje budu racionalni kod napuštanja mjesta stanovanja. Glavno pravilo je i dalje - ostanimo doma'', rekao je. Dodao je da su od lokalnih stožera tražili da pomno prate situaciju na svom području.

Uskoro serološka ispitivanja

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da nije problem baviti se individualnim sportom, ali da treba propisati pravila za sport u kojem sudjeluje dvoje i više ljudi. Za najavljena serološka ispitivanja Capak je objasnio da su nam ona interesantna kako bismo vidjeli koliko je populacija prokužena. Prva studija bit će na 1100 ispitanika. Reagencije očekuju do petka pa se nada da će brzo biti provedena testiranja.

Rekao je da su dali detaljnije upute za ugostiteljske objekte. ''Ne možemo pisati traktate, da pišemo centimetre kolika mora biti udaljenost, a ako treba napisat ćemo da se roba mora izdavati na 20 do 100 centimetara'', rekao je. Objasnio je da može jedna osoba izdavati i naplaćivati, ali da se između te dvije radnje moraju dezinficirati rukavice. Na pitanje hoće li udovoljiti zahtjevu stožera Osječko-baranjske županije da se otvore još neke trgovine, Božinović je rekao da će premijer Andrej Plenković izvijestiti o tome što će se popuštati. ''Ovaj tjedan očekujem da će Vlada imati cjelovitu sliku'', rekao je.

Hoće li se otvarati vrtići i škole?

Capak je objasnio da je povećan broj testiranja jer su neke županije koje su imale probleme s domovima za starije slale i 300-400 testova dnevno. Rekao je da neki vrtići i škole od 1. do 4. razreda i dalje rade jer roditelji nemaju drugo rješenje. Objasnio je da je to više čuvanje, a ne nastava. ''Kad će se djeca vratiti u škole i vrtiće ovisi o epidemiološkoj situaciji, ako bude ovako povoljna kao i sada, mi ćemo porazgovarati o tome'', rekao je. Ocijenio je da e-škola ide jako dobro i da Ministarstvo smatra da ovako može biti i do kraja, a za neke, poput maturanata, odlučit će se ovisno o situaciji.

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da serološki testovi ne mogu pokazati akutnu infekciju, nego ćemo doznati da je netko prebolio, ali nećemo moći znati je li to bilo prije nekoliko dana ili prije dva mjeseca.

Zdravstvo se lagano vraća u normalno stanje

Capak je naglasio da nisu izdavali nove preporuke za poslodavce, a podsjeća da su ranije rekli da se treba osigurati rad od kuće gdje je moguće ili uz socijalnu distancu ili pak uz zaštitnu opremu. Na pitanje vode li poslodavci rad od kuće kao godišnji odmor, rekao je da se time ne bavi i ne poznaje radno pravo. Ministar Beroš rekao je da će medicinski djelatnici u vrijeme dok su kod kuće za to dobiti plaću, ali da ravnatelji mogu za to tražiti da se piše godišnji odmor.

Beroš navodi da zdravstveni sustav nije opterećen i da su posvećeni vraćanju u normalno stanje. Razrađuju se upute koje bi trebali objaviti do kraja tjedna. ''Ali s naglaskom na oprez'', zaključio je.

Na pitanje je li HZJZ kasnio s uputama za ugostitelje ili je netko drugi kasnio, Capak je rekao da ne misli da je itko kasnio. Rekao je da u prvim uputama možda nije bilo najjasnije napisano, ali smatra da su  novima sve razjasnili. ''Ako nije jasno, primit ćemo sugestije'', rekao je.

Božinović je rekao da Hrvatska ima strategiju nošenja s krizom i da nije brzala s datumima. ''Zato ne najavljujemo da će se nešto dogoditi npr. 11, svibnja'', objasnio je. Dodao da ćemo u četvrtak na sjednici Vlade ipak doznati neke informacije o hodogramu izlaska iz mjera.

Na kraju je izvijestio da su do 4. svibnja produljili mjeru zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima i obustavi javnog prometa.

Nacionalni stožeri tijekom dana objavljuju podatke iz svojih županija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene