Ministrica Blaženka Divjak
Ministrica Blaženka Divjak Foto: Marko Prpic/Pixsell

Objavljene su upute Ministarstva obrazovanja za ocjenjivanje nastave na daljinu.


Ministarstvo obrazovanja predstavilo je upute za ocjenjivanje nastave na daljinu. Kako navode u Ministarstvu, upute su namijenjene učiteljima, nastavnicima i profesorima, ali dijelom i roditeljima, starateljima i učenicima.

Vezani članci Justin Trudeau Razotkriven užas u kanadskim domovima za starije: Pacijenti ostavljani u fekalijama, sobe pune žohara i mrava Zaposlena djevojka, ilustracija Rezanje plaća, otkazi, prisilni odmor ili mogućnost zaraze – od čega građani najviše strahuju?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je Upute poslalo svim školama, uz dodatke koji sadrže primjere provjera i njihova vrednovanja iz različitih predmeta.

Materijal, između ostaloga, sadrži načela vrjednovanja u nastavi na daljinu, metode i preporuke za vrjednovanje u okviru standardnih pristupa te inovativniji pristup kao i nagrade za aktivnost i rad, naglasila je Divjak.

Napravljene su upute i za razrednu nastavu, vrjednovanje praktičnih vještina i zaključivanje na kraju godine.

Tu su i preporuke za vrjednovanje u visokim učilištima, državna matura 2020., vrjednovanje i samovrjednovanje nastavnika te naglasci za roditelje, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Divjak predstavljajući Upute za vrednovanje i ocjenjivanje za vrijeme trajanja nastave na daljinu.

Podsjetila je kako su za načela ocjenjivanja i vrjednovanja bitni usvajanje ishoda i učenja putem bitnih sadržaja, naglasak na dobrobiti učenika i poticanje na učenje, a ne ocjenjivanje naučenoga.

Sve upute i preporuke možete pročitati ovdje

Podsjetimo, sljedeći tjedan nastave na daljinu bit će tjedan ponavljanja i planiranja, a ocjenjivanje i vrednovanje trebalo bi početi nakon Uskrsa u skladu s uputama, najavila je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Sljedeći je tjedan tjedan ponavljanja i planiranja, što znači da ćemo idući tjedan malo relaksirati raspored, napraviti predah kako bi učenici ponovili ono što im je još eventualno zaostalo, kako bi nastavnici dali povratne informacije te se pripremili za nastavak, koji se odnosi i na to da nakon Uskrsa očekujemo i vrednovanje i ocjenjivanje u nastavi na daljinu", rekla je ministrica novinarima prije sjednice Vlade.

Ne očekuje se da idući tjedan nastavnici rade s učenicima, nego da planiraju, daju povratnu informaciju i da se pripreme za vrednovanje i ocjenjivanje. (D.I/Hina)