Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Cijela županija je žarište''

Međimurska županija najgora je u Europi, a nedjeljom – ne testiraju. Iz županijskog ZZJZ-a objašnjavaju zašto je tomu tako

Međimurska županija je po 14-dnevnoj incidenciji najgora u Europi, a u nedjelju su u toj županiji obrađena samo dva uzorka, od čega je jedan pozitivan na koronavirus. U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije provjerili smo zašto se, s obzirom na lošu epidemiološku sliku, nedjeljom ne testira više građana. Ravnateljica Zavoda otkrila je i da su danas do večeri potvrđena još 122 nova slučaja zaraze.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je u ponedjeljak o samo jednom novom slučaju zaraze koronavirusom, a u prethodna 24 sata testirane su dvije osobe. Riječ je o županiji koja je po dnevnom broju zaraženim najgora u Europi.

Zašto se pacijente ne testira nedjeljom, osim ako su hitan slučaj, pitali smo ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marinu Payer-Pal.

Ravnateljica međimurskog ZZJZ-a ističe da se testiranje nedjeljom provodi po potrebi.

Testiranje samo hitnih slučajeva, ali...

Na pitanje je li nedjeljom problem u obimu posla, manjka kadra ili je u pitanju neki drugi razlog, Payer-Pal odgovara da se nedjeljom ''provodi testiranje za potrebe hitnih pacijenata upućenih iz bolnice na drugom uređaju za molekularnu dijagnostiku, kojim se testira pojedinačan uzorak (ne u seriji) i nalaz je gotov za jedan sat''.

''U slučaju potrebe i prema dogovoru s drugim stručnjacima organizira se provođenje molekularne dijagnostike i nedjeljom'', kaže Payer-Pal i dodaje da ZZJZ Međimurske županije zasad, uz postojeći kadar Djelatnosti kliničke mikrobiologije i dodatnu pomoć u administriranju uspješno rješava potrebnu dijagnostiku te da ne ograničavaju broj dnevnih testiranja.

Uzorci se obrađuju istoga dana

Objasnila je i da uzorke za molekularnu dijagnostiku uzimaju timovi iz Kliničke mikrobiologije i timovi iz Doma zdravlja, uz pomoć još tri osobe koje obavljaju administrativne poslove s pacijentima.

''Uzorkovanje započinje u 7:30 i traje dok se ne riješe svi pacijenti'', kaže ravnateljica Zavoda. Dodala je da se zatim počinje s molekularnom obradom u nekoliko ciklusa, a maksimalan broj uzoraka po ciklusu je 94.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi rekord Objavila Svjetska zdravstvena organizacija: Uz Varaždinsku, još jedna hrvatska županija po stopi rasta zaraženih najgora u Europi

Pročitajte i ovo Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin Bez optimizma na sjeveru Ravnatelj varaždinske bolnice objavio kad bi se sustav mogao vratiti u normalu i poručio: "Na današnji dan 102 djelatnika pozitivna su na koronu"

''Svi uzorci se obrade isti dan te se, isti dan, verificirani nalazi dostavljaju putem CEZIH-a liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji su uputili pacijenta, ili putem maila ukoliko je nalaz potreban pacijentu zbog odlaska u drugu ustanovu na neki dijagnostički zahvat ili zbog putovanja u inozemstvo radi prelaska granice'', objasnila je Marina Payer-Pal.

''Cijela županija je žarište''

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije bila je gošća i Dnevnika Nove TV za koji je otkrila da je žarište – cijela županija.

''Mi više nemamo pojedinačnih malih žarišta on se širi u čitavoj zajednici. Krenulo je iz malih poduzeća, pa velike svadbe i eto sad je cijela regija jedno veliko žarište'', kazala je.

Otkrila je i da su danas testirane 333, od čega ih je 122 pozitivnih. ''Brojke su ozbiljne i to možda posljednjih mjesec dana. Rekla bih da je razlog i u velikom broju testiranja jer na 100.000 testiramo 324 osobe, za razliku od Hrvatske koja ih testira 240'', rekla je.

Međimurska županija od utorka počinje se brzim antigenskim testiranjem, a 1250 testova spremno je za domove za starije i nemoćne.

''U svakoj je našoj zdravstvenoj ustanovi vidljivo da iz rada ispadaju zdravstveni djelatnici. Zasad je to još uvijek kontrolirano i može se organizirati normalan rad'', zaključila je Payerl-Pal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene