Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Murter tražio ublažavanje stroge karantene, župan im odgovorio: "Jasno mi je da je život težak..."

Ilustracija
Ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Darko Milinović Darko Milinović Foto: DNEVNIK.hr Počela evakuacija štićenika privatnog doma za starije u Zagrebu Počela evakuacija štićenika privatnog doma za starije u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr +0 Počela evakuacija štićenika privatnog doma za starije u Zagrebu Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj je 1791 osoba zaražena koronavirusom, a 35 osoba je umrlo. Koronavirus je ušao i u jedan privatni zagrebački dom za starije, a u tijeku je evakuacija štićenika.

* Potvrđen je 1741 slučaj zaraze

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminula je jedna osoba U Hrvatskoj je 298 novih slučajeva koronavirusa: Polako rastu brojevi na sjeveru zemlje, dok se u nekim dalmatinskim županijama smanjuju Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Ozdravila je 529 osoba

* Zabilježeno je 35 smrtnih slučajeva

* Koronavirus ušao i u jedan privatni dom za starije u Zagrebu. Zaraženo je 19 štićenika te četiri djelatnika

Događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

17:05 Opatijska IT tvrtka Vocalis darovala je riječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) visokosofisticirani uređaj - respirator, monitor vitalnih funkcija i infuzijske pumpe, čija je vrijednost veća od 780 tisuća kuna, priopćio je u četvrtak riječki KBC.

Oprema namijenjena Respiracijskom centru Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje poboljšat će kvalitetu liječenja pacijenata oboljelih od koronavirusa, a služit će KBC-u i nakon pandemije, istaknuto je.

16:15 "Jasno nam je da je život pod mjerama karantene izuzetno težak za sve stanovnike Murtera, zato pozivam na strpljenje i razum. Ova mjera pokazala se više nego opravdana, a to potvrđuju epidemiološki izvidi. Pustimo struci da kaže završnu riječ", odgovorio je župan šibensko-kninski Goran Pauk na upit o ublažavanju mjera karantene na otoku Murteru.

"Temeljem zaključka epidemiologa da na Murteru postoji lokalna transmisija bolesti COVID-19, a uz suglasnost Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, naselja Murter i Betina su stavljeni pod mjere karantene 25. ožujka ove godine. Od početka epidemiološke obrade na Murteru bilo je 28 oboljelih, 162 osobe su pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije u trajanju 14 dana, od kojih je trenutno 12 aktivnih pod mjerama zdravstvenog nadzora. Na dan 15. travnja na Murteru imamo 1 novooboljelu osobu, koja je bliski obiteljski kontakt već ranije oboljele osobe. Jučer je testirana još jedna skupina ljudi u Murteru, kako bi epidemiolozi provjerili ima li nekontroliranog širenja bolesti u općoj populaciji. Nakon toga epidemiolozi će zaključiti ima li potrebe za produljenjem karantenskih mjera. Dakle, čekaju se nalazi za jučer testirane osobe, temeljem kojih će struka imati jasniju situaciju", piše u odgovoru Pauk.

15:50 Na Udbini dva dana nema novooboljelih osoba, a žarište covida-19 se smiruje, ocijenio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Gospiću načelnik Stožera Civilne zaštite Ličko-senjske županije Vice Nekić i zahvalio svima u karanteni na odgovornom ponašanju i strpljenju. Prije pet dana ondje je bila jedna oboljela osoba, prije četiri dana četiri, pa pet, pa jedna, te u proteklih 48 sati nijedna oboljela osoba, što znači, rekao je Nekić, da su mjere koje su donijeli bile pravodobne i učinkovite te da "zajedno možemo izgurati težak teret ove situacije".

U Ličko-senjskoj županiji 15 je oboljelih, jedan je mladić iz Senja izliječen, dvoje iz Udbine su u bolnici, dvoje u izvanbolničkoj karanteni, a ostalih deset je u kućnoj samoizolaciji - jedan u Korenici i devet na Udbini.

15:10 Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za novinare naglasio je kako se neće dopustiti ulazak stranih turista u Hrvatsku, ako oni dolaze iz zemalja gdje je broj zaraženih veći nego u Hrvatskoj.

14:50 Trenutno u Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih slučajeva oboljenja uzrokovanih COVID-19 infekcijom. Potvrđena su tri nova slučaja izlječenja COVID-19 infekcije čime je ukupan broj izliječenih od koronavirusa na području Koprivničko-križevačke županije porastao na šest osoba.

14:00 Nacionalni stožer objavio je nove podatke o zaraženima. Od jučer je zabilježeno 50 novih slučajeva. Ukupno je zaraženo 1741 osoba, a preminulo je njih 35. Više pročitajte ovdje

13:30 Nakon što je više puta zatečen u kršenju mjere samoizolacije koja mu je propisana nakon povratka iz Njemačke, muškarac s novogradiškog područja smješten je u karantenu.

Potvrdio je to u četvrtak Hini načelnik brodsko-posavskog Županijskog stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković, rekavši da taj muškarac ne raspolaže adekvatnim prostorom za samoizolaciju, pa je rješenjem sanitarne inspekcije smješten u županijsku karantenu.

12:49 Stožer Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je kako je preminula 74-godišnja štićenica doma za starije u Pločama. 

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako je preminula 74-godišnjakinja bila hospitalizirana 10. travnja i liječila se na Odjelu za infektologiju te je bila u skupini stabilnijih pacijenata, pa nije bila na respiratoru niti intubirana, osim u pokušaju reanimacije.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako već drugi dan nema novozaraženih u županiji pa je pozitivnih i dalje 100, a još je jedna osoba ozdravila te ih je sada ukupno deset. Od početka testiranja na analizu je poslano 1075 uzoraka.

12:46 U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze. Ukupno je u toj županiji 113 osoba pozitivnih na koronavirus.

12:15 U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata detektirana su ukupno 24 nova slučaja zaraze.

11:55 Počela je evakuacija štićenika privatnog doma za starije u Zagrebu. Štićenike prevoze tri sanitetska vozila. U jednom od tri objekta doma detektirano je 19 pozitivnih štićenika te 4 zaražena djelatnika (od njih 11). Dio pacijenata prevezen je u Kliniku za infektivne bolesti, a dio u KB Dubrava. 

Privatni dom djeluje na tri adrese te ukupno skrbi za 110 štićenika. Testiraju se i štićenici u druga dva objekta. Više pročitajte ovdje

Ilustracija Počela evakuacija štićenika privatnog doma za starije u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr

11:47 U 11 domova za starije i nemoćne osobe Grada Zagreba, koji djeluju na 17 lokacija u gradu i u kojima je smješteno 3799 korisnika te zaposleno 1383 djelatnika, za sada nije evidentirana niti jedna pozitivna osoba na COVID-19, priopćeno je iz Grada.  Riječ je o brojkama gradskih domova koje ne uključuju one privatne. 

11:40 Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je kako je u protekla 24 sata testirano 13 osoba, odnosno u posljednja dva dana obavljeno je ukupno 34 testiranja. Svi su nalazi negativni te nema novozaraženih osoba. Nakon provedenog liječenja još je jedna osoba ozdravila, tako da su u Međimurju od ukupno osam zaraženih osoba koronavirusom tri osobe ozdravile te je broj zaraženih u ovom trenutku pet.

11:37 Županijski Stožer Osječko-baranjske županije danas će ribolovnim udrugama proslijediti odluku da će pojedinačni ribolov biti dozvoljen, uz poštivanje propisanih mjera. U stožeru ističu  kako će i lovci također moći ići u pojedinačni lov, ali isključivo u cilju spriječavanja štete koju poljoprivrednicima nanosi divljač, što se posljednih desetak dana pokazalo kao veliki problem.

11:35 U Osječko-baranjskoj županiji je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je u toj županiji zabilježeno 108 slučajeva.  Novozaražena osopa je iz Čepina te je kontakt ranije zaražene osobe već bila u samoizolaciji. Izliječene su još dvije osobe koje su bile hospitalizirane u KBC-u Osijek, pa je do sada ukupno 15 osoba izliječeno od koronavirusa.

Svih pet slavonskih županija danas je uputilo inicijativu prema Nacionalnom stožeru da pekarnice rade od 6.00 sati ujutro, pa načelnik očekuje da će uskoro stići i odobrenje Nacionalnog stožera.

Danas u Županijski stožer pristižu sporazumi gradova i općina s područja Osječko-baranjske županije o povezivanju u šest cjelina unutar kojih nisu potrebne propusnice za kretanje. - Jučer i prekjučer održane su sjednice općinskih i gradskih vijeća, a danas pristižu novi sporazumi. Nakon toga Zavod za javno zdravstvo propisat će načine na koji će se provoditi odluke, a potom će sporazumi biti poslani na odobrenje Nacionalnom stožeru.

11:32 U proteklih 48 sati nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji. Ukupno je napravljen 191 test, od čega ih je 153 negativno, pozitivno je 14, a čekaju se 24 nalaza.

"Jučer je uzeto 9 brisova iz Udbine, ako dođu negativni, možemo reći da smo stavili virus u Udbini pod kontrolu", rekao je lički župan Darko Milinović. 

Na području Korenice uzeto je sedam brisova te se nalazi očekuju danas tijekom dana ili sutra ujutro. 

11:31 Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je izvijestio da je porast broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje linearan, građane je pozvao da se ne opterećuju datumom ukidanja mjera ograničavanja kretanja i rada te prihvate da život nije stao, nego se promijenio. Objasnio je i dilemu umire li se "od korone" ili "s koronom". Više pročitajte ovdje

11:29 Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno obavljenih 89 testiranja još je 13 osoba zaraženo koronavirusom, i to iz Splita 4, Kaštela 1, Makarske 2 ( od toga 1 iz doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj ), Solina 3, Trogira 1, Vrgorca 1 i Vrlike 1. Među novozaraženima 9 osoba je iz samoizolacije.

Trenutačno od 238 obrađenih uzoraka korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu pozitivan nalaz imaju 62 korisnika doma. Uvidom u zdravstveno stanje svi korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici, a koji se nalaze u domu, afebrilni su i nema pogoršanja stanja njihovih kroničnih bolesti.

Na području Splitsko-dalmatinske županije na dan 16. 4. 2020. ukupno je 385 osoba zaraženo koronavirusom.

11:25 Na području Zagrebačke županije do danas je evidentirano je 118 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno 17 osoba, a tri su preminule

11:16 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. 
Ukupan broj do sada oboljelih je i dalje 32, a ozdravilo je ukupno 19 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 12 osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. 

11:05 Od jutros su na području Zadarske županije zabilježene dvije novooboljele osobe, tako da je broj pozitivnih osoba na koronavirus u toj županiji području 79. Novooboljele osobe pripadaju području grada Zadra. Čeka se nalaz za još 62 osobe. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar nalazi se 8 osoba od kojih je 1 na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici Biograd na moru nalazi se 8 pacijenata sa lakšim simptomima.

11:01 Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije u 11.30 održat će konferenciju za medije na kojoj će izvijestiti o najnovijim informacijama o karanteni u kojoj se našla Udbina

Uoči konferencije, Milinović je za N1 poručio kako bi lički stožer već krajem tjedna predložio ublažavanje mjera da se nije dogodila karantena u Udbini. 

10:51 Od jutros pristiglih nalaza, jedna je osoba pozitivna na koronavirus u Šibensko-kninskoj županiji, tako da je ukupan broj oboljelih na području te županije 80. Novozaražena osoba je s područja Općine Ružić, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan je pacijent otpušten na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC Split. Od počeka epidemije do danas imamo 16 ozdravljenih osoba.

10:42 Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije objavio je kako u toj županiji već petnaesti dan zaredom nema novooboljelih od bolesti COVID 19.

Iz stožera upozoravaju na prevarante koji su neke osobe starije životne dobi, telefonski kontaktirali, govoreći im, kako će na njihovu kućnu adresu doći ih testirati na COVID 19.

"Na području Virovitičko-podravske županije, testiranja na COVID 19, obavljaju se samo i isključivo na dvije adrese, u ambulanti u Cabuni te u Općoj bolnici Virovitica. Ne postoje nikakvi testovi „po kućama“. Ponavljam, testovi na koronavirus mogu se obaviti, isključivo u Cabuni i Virovitici i nigdje drugdje", naglasio je dr. Miroslav Venus, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i član Stožera civilne zaštite VPŽ.

10:20 U Vukovarsko-srijemskoj županiji drugi dan nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje 36.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima četiri hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 11 zdravstvenih radnika, a od toga četiri liječnika, tri medicinske sestre/tehničara, tri druga zdravstvena i jedan nezdravstveni radnik. U samoizolaciji je ukupno dvoje zdravstvenih radnika, odnosno medicinskih sestara/tehničara.

09:03 Nakon šest dana bez novozaraženih, u Istarskoj županiji danas su zabilježena dva nova slučaja zaraze. Kako poručuju iz stožera, radi se osobama u samoizolaciji, iz bliskog kontakta s pozitivnom osobom.

"Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzet je 61 uzorak brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb", poručuju iz Stožera. 

08:50 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je do sada u Općoj bolnici Bjelovar testirano 200 osoba, a 10 ih je bilo pozitivno na koronavirus. Testirani su i pacijenti koji su bili pozitivni na koronavirus prije više od dva tjedna. Od njih četvero, koliko ih je testirano, tri su osobe negativne, a jedna je i dalje pozitivna na koronavirus.

08:10 Dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, u Dnevniku Nove TV sinoć je poručio kako se o popuštanju mjera može razmišljati tek kad dođe do potpunog prestanka pojave novih bolesnika. Više pročitajte ovdje.

08:07 Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković jučer je rekla da je inspekcija ministarstva u petak bila u izvidu u splitskom domu, ali o rezultatima još ne može govoriti dok ne budu gotovi analiza izuzete dokumentacije i sačinjavanje izvješća.

08:05 Nakon Splita, Dubrovnika i još nekih gradova proboj koronavirusa dogodio se i u jednom privatnom Domu za starije u Zagrebu.

08:00 U Hrvatskoj je prema jučerašnjim podacima zabilježen 1741 slučaj zaraze koronavirusom. Novozaraženih je bilo 37. Zabilježena su 33 smrtna slučaja, a ozdravile su 473 osobe.  (Hina/D.I.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene