Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 1791 osoba zaražena

U Hrvatskoj 50 novih slučajeva zaraze. Preminule još dvije osobe, ukupno 35 smrtnih slučajeva

Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske objavio je kako je od jučer zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze te dva nova smrtna slučaja. Ukupan broj oboljelih iznosi 1791.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 50 novih slučaja zaraze koronavirusom, a ukupan broj zaraženih iznosi 1791.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Zabilježena su i dva nova smrtna slučaja, tako je od početka epidemije od koronavirusa preminulo ukupno 35 osoba. Ozdravilo je 529 osoba. 

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković osvrnula se na novi proboj koronavirusa u privatnom domu za starije u Zagrebu. Rekla je kako su posjeti domovima za starije zabranjeni još krajem veljače. 

"Ministarstvo je poduzelo mjere za sve korisnike socijalnih usluga u Zagrebu. Što se tiče zaštitne opreme za sve ustanove u sustavu, jasno je da se s koronavirusom borimo već 50 dana. Svaki je sustav pristupio nabavi zaštitne opreme što je ranije mogao. Zašto to Zagreb nije napravio za privatne domove, ja ne znam", rekla je Bedeković. 

O proboju u splitski dom za starije

Upitana kada će biti gotov nalaz inspekcije za slučaj splitskog doma, rekla je kako su inspekcije Ministarstva socijalne skrbi na licu mjesta bile u petak.

"Dokumentacija se analizira i izvješće se izrađuje", rekla je ministrica da će izvješće biti gotovo "u što skorije vrijeme". 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je i kako je inspekcija Ministarstva zdravstva bila u domu u Splitu te da je rok za izvješće sredinom sljedećeg tjedna

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako je održana edukacija za korištenje zaštitne opreme, ali ne zna je li to slučaj za privatne domove. Na pitanje zna li koliko su dugo štićenici privatnog doma imali simptome, Capak je rekao kako osim tri prvozaražene osobe, ostali zaraženi nemaju simptome.

"Na prvu dojavu četiri su epidemiologa otišla ne teren, situacija je pod kontrolom", rekao je Capak i dodao da trenutačno nije poznato kako je virus ušao u dom. 

O relaksiranju mjera po županijama 

Rekao je i kako postoji mogućnost da se u pojedinim županijama relaksiraju mjere, što je dodatno pojasnio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Najavio je kako će Stožer tijekom dana donijeti odluku da se u svakom županijskom stožeru oforme timovi koji će izvidjeti kako se na teritoriju županije provode mjere HZJZ-a.

"Ti će timovi biti pod koordinacijom epidemiologa iz Stožera, vidjet će kako funkcioniraju mjere i kakva je situacija. Promišlja se o popuštanju mjera u pojedinim županijama, ali još nema formalne odluke. Možda će takva odluka biti donesena za nekoliko dana", rekao je.

Hoće li stranci moći na Jadran

O tome kakva nas turistička sezona očekuje, Capak je rekao da ako epidemiološka situacija ostane takva da druge zemlje imaju više zaraženih od nas, dolazak stranih turista neće se dopustiti.

"Ako se situacija u drugim zemljama promijeni, onda će se dolazak stranih turista možda dopustiti, ali pod posebnim uvjetima", kazao je.

Osvrnuo se i zahtjeve udruga čeških agencija koje predlažu stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji ne bi morali u 14-dnevnu samoizolaciju.

"Eventualna potvrda stranih državljana da su zdravi vrijedi samo kratko vrijeme. Već za 24 sata situacija može biti drugačija i takva potvrda epidemiološki ne vrijedi", objasnio je Capak.  

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da Klinika za tumore preuzima dio pacijenata iz KB-a Dubrava te se obavljaju operacije. Rekao je i kako se kemoterapije redovito odvijaju. 

Na pitanje je li itko kažnjen zbog visokih cijena i podignuti marži zaštitnih maski odgovorio je Glavni državni inspektor Andrija Mikulić. 

"Tržišni inspektori proveli su oko 800 nadzora. Nažalost, ustanovili smo da su neke trgovine na malo i veletrgovine dizale marže, suprotno odlukama stožera. Na brašno se marža dizala 30 posto, na sredstva za dezinfekciju 590 posto. Idemo s ozbiljnim mjerama, kazna je od 10 do 100 tisuća kuna, a dao sam nalog da se ide upravo s najvećom kaznom. Pravne osobe kažnjavaju se s 300 tisuća kuna i zatvaraju se na mjesec dana", objasnio je Mikulić i dodao kako će javno objaviti imena onih koji krše odluke stožera. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene