Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Infektolog objasnio kad možemo očekivati popuštanje mjera: "Tješi nas što pada broj novooboljelih, to je dobar znak"

Rok Čivljak - 3
Rok Čivljak - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rok Čivljak - 2 Rok Čivljak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rok Čivljak - 3 Rok Čivljak - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rok Čivljak Galerija 1/3 >>
Popuštanja za sada još nema - poručili su iz stožera. Sada je jasno da su nova žarišta domovi za starije.

Preporuke nisu zaustavile proboj virusa u domove za starije. Potvrđen je i kod troje korisnika u privatnom domu u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Može li se očekivati ukidanje mjera po regijama i koliko to ima svrhe, medicinski gledano, u Dnevniku Nove TV je objasnio gost, doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Kako je kazao, ono što se zbiva u posljednjih 24 sata nije dovoljno mjerilo za neke nove dugoročne i konačne odluke i popuštanje mjera.

"Svi stožeri prate podatke na terenu, prate se podaci o novooboljelima. Odluka o popuštanju mjera mora se temeljiti na padu broja oboljelih i novih registriranih. Tek kad dođe do potpunog prestanka pojave novih bolesnika, može se razmišljati o popuštanju mjera. Sve ranije bi moglo utjecati na pojavu većeg broja oboljelih", kazao je.

Navodi da su iznenađenja u epidemijama uvijek moguća. "Tješi nas to da kontinuirano pada broj novooboljelih što je dobar znak. Epidemija ipak jenjava, smanjuje se broj novih i hospitaliziranih bolesnika, povećava se broj otpuštenih bolesnika, možemo reći da sve ide u dobrom smjeru", objasnio je Čivljak.

Na respiratoru završe i mlađi ljudi

O tome koji bolesnici najčešće završe na respiratoru navodi da se kod svih oblika zaraznih bolesti mogu dogoditi komplikacije te da teški slučajevi se mogu dogoditi i kod zdravih i mladih ljudi, ali su to rijetke situacije.

"Imali smo neke mlađe bolesnike koji su imali komplikacije, imamo i sada jednog takvog pacijenta koji nema prethodne kronične bolesti, no to su pojedinačni slučajevi", objasnio je.

Neki od njih su pušači. "Pušenje je jedna od najčešćih navika koja je najveći rizik za bolesti pluća i respiratornih infekcija, pa tako i ove, COVID-19", dodao je Čivljak.

Dvije trećine bolesnik liječi se kod kuće. Događa se da, i pored vrlo strogih pravila samoizolacije, dođe do zaraze njihovih ukućana.

"Prema mojim informacijama, oni koji se liječe kod kuće prate epidemiolozi. Oni prate i njihove kontakte. S druge strane, prate ih liječnici obiteljske medicine. Ukoliko dođe do pogoršanja simptoma, oboljeli dolaze kod nas na kontrolu. U nekoliko se slučajeva dogodilo da su takvi ljudi hospitalizirani nakon što je nekoliko dana bolesnik imao blaži oblik bolesti", istaknuo je Čivljak.

Gubitak njuha jedan od simptoma

Za gubitak njuha kod oboljelih kaže da se događa kod trećine zaraženih, možda čak i kod polovice ljudi.

"Dobro je uočiti simptome koji su specifični za ovu bolest i sve što bi moglo dati znak o pogoršanju bolesti. To je ono što najčešće upozorava na pogoršanje bolesti - otežano disanje, pogoršanje kašlja, osjećaj iznemoglosti i osjećaj nedostatka zraka", kazao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene