Obavijesti Pretražite Navigacija
sjednica vlade

Beroš objasnio dilemu umire li se s koronom ili od korone, Plenković: ''Unatoč epidemiji obilježit ćemo Jasenovac i Bljesak''

Na sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ministri su podnijeli izvješća o novostima i aktivnostima o koronavirusu.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice podsjetio je da je svaki resor dobio uputu da predloži aktivnosti koje bi se u predstojećim tjednima mogle reaktivirati. "Nakon što prijedlozi stignu, tražit ćemo od epidemiološke struke preporuke", dodao je. Kaže da to rade sve zemlje jer svi žele zadržati ozbiljnost i angažman u suzbijanju širenja koronavirusa. ''Moramo voditi računa o tome da napravimo hodogram aktivnosti koje se mogu stavljati u funkciju'', rekao je predsjednik Vlade.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade u NSK-u dolazi milijun turista Plenković na sjednici Vlade: ''Nijednoj zemlji nije se dogodilo ovo što se dogodilo nama'' Andrej Plenković na sjednici Vlade u tri faze Kad će se što otvoriti? Plenković otkrio kad ćemo kod frizera, kad u školu i vrtić, a kad u kafiće

Izvijestio je da će idućeg tjedna, unatoč koronavirusu, na primjeren način održati komemoraciju u Jasenovcu, ali i obilježiti godišnjicu akcije Bljesak. "Naravno, sve u okvirima ovih novih okolnosti s kojima smo suočeni", naglasio je Plenković.

Na sjednici je Vlade, već uobičajeno, bila informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus u Hrvatskoj, kao i informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Poduzete aktivnosti o koronavirusu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je više od dva milijuna oboljelih u svijetu. Za Hrvatsku je rekao da je pozitivnih 9,04 posto u odnosu na testirane i da je porast broja oboljelih i dalje linearan. Podsjetio je i da su uveli digitalnog asistenta - Andriju, koji treba potaknuti odgovorno ponašanje, osobito kod mladih. ''Javljaju se i slučajevi stigmatizacije oboljelih, što može izazvati da ljudi skrivaju da su zaraženi. Molim sve da budu hrabriji od straha i obrate se liječniku'', rekao je ministar Beroš i apelirao na solidarnost društva prema oboljelima. ''Ako osoba nije imala ranije bolesti, umrla je od korone, a ako se radi o kroničnim bolesnicima, onda je umrla s koronom, koja je bila okidač'', objasnio je ministar dilemu umire li se s koronavirusom ili od njega. ''Ne opterećujemo se u ovom trenutku datumom ukidanja mjera, umjesto toga prihvatimo da život nije stao već se promijenio", rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je bitno da građani budu informirani i da je Vlada omogućila više kanala za to. Odluke privremenog karaktera koje se tiču radnog vremena trgovina i tržnica su organizirane na način na koji možemo biti zadovoljni, dok se nedostaci rješavaju na licu mjesta, zaključio je Božinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene