Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ideja čeških agencija

Česi ipak ne dolaze? Capak: "U Hrvatsku neće ulaziti turisti iz zemalja u kojima je više oboljelih nego kod nas"

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr
Krunoslav Capak naglasio je kako se neće dopustiti ulazak stranih turista u Hrvatsku ako oni dolaze iz zemalja gdje je broj zaraženih veći nego u Hrvatskoj.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj se sjednici Stožera civilne zaštite osvrnuo na zahtjeve udruga čeških agencija koje predlažu stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji ne bi morali u 14-dnevnu samoizolaciju.

Pročitajte i ovo Turisti počinju odlaziti - 1 Kako raste broj zaraženih... Gužve na granicama: Pitali smo turiste odlaze li zbog uvođenja karantene ili zato što im je godišnji gotov, evo što su nam rekli Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako zasad su svi negativni Korona dovela do nove turističke ponude na Cresu i Lošinju: "Ponudili smo im to kako bi mogli ostati i uživati na ljetovanju"

Ideja čeških putničkih agencija očito neće biti prihvaćena jer je Capak ustvrdio kako se neće dopustiti ulazak stranim turistima koji dolaze iz zemalja s više zaraženih od Hrvatske.

"Eventualna potvrda stranih državljana da su zdravi vrijedi samo kratko vrijeme. Već za 24 sata situacija može biti drugačija i takva potvrda epidemiološki ne vrijedi. Epidemiološki gledano, garancija bi bila samo kada bismo mi imali uvide u njihove karantene i kada bi oni proveli 14 dana u karanteni. Samo u tom slučaju bismo bili sigurni da nam bolest neće donijeti", objasnio je Capak.

Naglasio je da će, ako u Hrvatskoj epidemiološka situacija bude povoljna, hrvatski turisti  moći putovati.

U Češkoj je trenutačno više od 6300 zaraženih, a umrlo je 166 osoba. U Hrvatskoj je prema posljednjim informacijama zaražena 1791 osoba, a umrlo je njih 35

"Pitajte Čehe ako dolaze"

Hoće li u Hrvatsku dolaziti češki i drugi turisti ili ne, danas je komentirao i ministar turizma Gari Cappelli

"To neće ovisiti samo o njihovim željama i hrvatskom turističkom sektoru, nego i o odlukama nacionalnih stožera i vlada", izjavio je uoči sjednice Vlade ministar turizma Gari Cappelli.

Time je odgovorio na pitanje novinara hoće li početi dolaziti češki turisti, a slijedom objave u četvrtak u Jutarnjem listu, dodavši na ta pitanja i: "Pitajte Čehe ako dolaze."

Objasnio je da je češko udruženje putničkih agencija, kojih ima oko 200, na taj način pokazalo kako pokušavaju nešto raditi, što je objavljeno i u tom dnevnom listu, da je to udruženje od češke vlade tražilo i predložilo da se uspostave tzv. turistički koridori za dolazak u Hrvatsku, koja im je, kako su naveli, uz Sloveniju epidemiološki sigurnija.

"Ni oni, kao ni drugi, nemaju sada puno prostora za poslove i putovanja, a traže da nekamo idu na more i nekako im je najlakše doći do Hrvatske, gdje smatraju da su postizali dobre rezultate i dobar buking. Hoće li u tome uspjeti ili ne, vidjet ćemo, ne ovisi samo o nama nego i o drugim zemljama", kazao je Cappelli.

Prvi pokušaji s tržišta

Ocijenio je i da su to prvi pokušaji s tržišta i vjeruje da će toga biti još i iz drugih zemalja, pri čemu je naglasio i da tu nije samo pitanje želja Čeha ili drugih turista da dođu u Hrvatsku nego i naših mogućnosti da ih primimo.

"Takve se želje mogu očekivati jer nitko ne može dugo izdržati situaciju bez posla. Bit će toga i iz Austrije, Slovačke, Mađarske i drugih zemalja, a pogotovo od njihovih građana koji su vlasnici brodova, kuća i drugog u Hrvatskoj i htjet će doći u svoju imovinu u Hrvatsku na određeni način", smatra Cappelli. Ističe kako upravo u tim ljudima, vlasnicima, vidi one prve koji bi mogli na neki način ''probiti'' tržište. (Hina/D.I.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene