Krunoslav Capak
Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr

Krunoslav Capak naglasio je kako se neće dopustiti ulazak stranih turista u Hrvatsku ako oni dolaze iz zemalja gdje je broj zaraženih veći nego u Hrvatskoj.


Šef HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj se sjednici Stožera civilne zaštite osvrnuo na zahtjeve udruga čeških agencija koje predlažu stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji ne bi morali u 14-dnevnu samoizolaciju.

Vezani članci Ilustracija Prvi put objavljeni zbirni podaci za tjedan dana: Pogledajte koliko je novozaraženih Alemka Markotić Markotić za Dnevnik Nove TV o prijetnji novog virusa: "Prenosi se seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom"

Ideja čeških putničkih agencija očito neće biti prihvaćena jer je Capak ustvrdio kako se neće dopustiti ulazak stranim turistima koji dolaze iz zemalja s više zaraženih od Hrvatske.

"Eventualna potvrda stranih državljana da su zdravi vrijedi samo kratko vrijeme. Već za 24 sata situacija može biti drugačija i takva potvrda epidemiološki ne vrijedi. Epidemiološki gledano, garancija bi bila samo kada bismo mi imali uvide u njihove karantene i kada bi oni proveli 14 dana u karanteni. Samo u tom slučaju bismo bili sigurni da nam bolest neće donijeti", objasnio je Capak.

Naglasio je da će, ako u Hrvatskoj epidemiološka situacija bude povoljna, hrvatski turisti  moći putovati.

U Češkoj je trenutačno više od 6300 zaraženih, a umrlo je 166 osoba. U Hrvatskoj je prema posljednjim informacijama zaražena 1791 osoba, a umrlo je njih 35

"Pitajte Čehe ako dolaze"

Hoće li u Hrvatsku dolaziti češki i drugi turisti ili ne, danas je komentirao i ministar turizma Gari Cappelli

"To neće ovisiti samo o njihovim željama i hrvatskom turističkom sektoru, nego i o odlukama nacionalnih stožera i vlada", izjavio je uoči sjednice Vlade ministar turizma Gari Cappelli.

Time je odgovorio na pitanje novinara hoće li početi dolaziti češki turisti, a slijedom objave u četvrtak u Jutarnjem listu, dodavši na ta pitanja i: "Pitajte Čehe ako dolaze."

Objasnio je da je češko udruženje putničkih agencija, kojih ima oko 200, na taj način pokazalo kako pokušavaju nešto raditi, što je objavljeno i u tom dnevnom listu, da je to udruženje od češke vlade tražilo i predložilo da se uspostave tzv. turistički koridori za dolazak u Hrvatsku, koja im je, kako su naveli, uz Sloveniju epidemiološki sigurnija.

"Ni oni, kao ni drugi, nemaju sada puno prostora za poslove i putovanja, a traže da nekamo idu na more i nekako im je najlakše doći do Hrvatske, gdje smatraju da su postizali dobre rezultate i dobar buking. Hoće li u tome uspjeti ili ne, vidjet ćemo, ne ovisi samo o nama nego i o drugim zemljama", kazao je Cappelli.

Prvi pokušaji s tržišta

Ocijenio je i da su to prvi pokušaji s tržišta i vjeruje da će toga biti još i iz drugih zemalja, pri čemu je naglasio i da tu nije samo pitanje želja Čeha ili drugih turista da dođu u Hrvatsku nego i naših mogućnosti da ih primimo.

"Takve se želje mogu očekivati jer nitko ne može dugo izdržati situaciju bez posla. Bit će toga i iz Austrije, Slovačke, Mađarske i drugih zemalja, a pogotovo od njihovih građana koji su vlasnici brodova, kuća i drugog u Hrvatskoj i htjet će doći u svoju imovinu u Hrvatsku na određeni način", smatra Cappelli. Ističe kako upravo u tim ljudima, vlasnicima, vidi one prve koji bi mogli na neki način ''probiti'' tržište. (Hina/D.I.)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju