Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ona je superbaka!

Ima 102 godine, preživjela je španjolsku gripu, a koronu pobijedila - dvaput: "Nepobjediva je"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angelina Friedman ima 102 godine. 1918. godine preživjela je Španjolsku gripu, a od početka epidemije koronavirusa pobijedila je i koronu, i to dvaput.

102-godišnja Angelina Friedman bila je beba kad je ljude poharala španjolska gripa i preživjela je tu pandemiju. Tijekom života izborila se s rakom, unutarnjim krvarenjima i sepsom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

U travnju ove godine prvi put je bila pozitivna na koronavirus, no izborila se za život.

U drugom valu, ove jeseni, ponovno je bila pozitivna i ponovno je pobijedila koronu, tvrdi njezina kći Joanne Merola. "Moja nepobjediva majka je negativna", rekla je Merola za CNN.

U ožujku se iz bolnice vratila s koronom

Angelina Friedman živi u domu za starije North Westchester Restorative Therapy & Nursing Centru u New Yorku. 

"U ožujku ove godine hospitalizirana je zbog manjeg medicinskog postupka, a u dom se vratila pozitivna na koronu", kazala je administratorica u domu Amy Elba.

Friedman je u bolnici provela tjedan dana prije nego što su je vratili u njezinu sobu, u izolaciju. Temperaturu je povremeno dobivala tijekom nekoliko tjedana. "20. travnja dobila je napokon negativan nalaz", rekla je Elba.

Krajem listopada ponovno pozitivan test

Krajem listopada ponovno je testirana pozitivno. "Imala je simptome, vrućicu, suhi kašalj", rekla je kćer Angeline Friedman, Joanne Merola. U domu su zbog povećanog broja oboljelih starije korisnike odvojili od ostalih.

Merola je rekla da je svakodnevno dobivala informacije o svojoj majci, sve do 17. studenoga kad su je obavijestili da je test njezine majke bio negativan. Friedman je iz izolacije vraćena u svoju sobu.

Slabog vida i sluha, ali slavi život

Iako je slabog vida i sluha, ona i dalje slavi život. 1918. Angelina Sciales (danas Friedman) rođena je na brodu koji je prevozio imigrante iz Italije do New Yorka. Bilo je to usred pandemije Španjolke. Nema podataka o tome je li tada bila među zaraženima.

Majka joj je umrla rađajući, a dvije su joj sestre pomogle da preživi dok se uspjele spojiti s ocem u New Yorku. Voli plesti i izrađuje svakakve stvari za posjetitelje.

Priređena joj je velika zabava za 101. rođendan, a prošle je godine okrunjena kraljicom maturalne zabave. "Nije najstarija koja je preživjela COVID", rekla je Merola, "ali možda je najstarija koja ga je preživjela dva puta."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene