Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove preporuke vezano za postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekidu izolacije i karantene vezano za novi soj virusa.

Galerija Omikron, ilustracija Omikron varijanta koronavirus, ilustracija Nova varijanta koronavirusa - omikron +2 Krunoslav Capak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izmijenio preporuke vezane uz postupak s bliskim kontaktima osoba koje su oboljele od bolesti uzrokovane omikron varijantom.

Prema revidiranim preporukama, kontakti oboljelih od omikron varijante koronavirusa ne moraju u karantenu ako su se docijepili, preboljeli covid-19 unatrag tri mjeseca ili su cijepljeni nakon preboljenja, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Svi ostali kontakti zaražene osobe omikron varijantom podložni su karanteni od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene, naveli su iz HZJZ-a.

Ako se isključi sumnja da je riječ o omikron varijanti, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa.

Od obaveze karantene izuzete su osobe koje su primile primarno cijepljenje te su nakon toga docijepljene, osobe koje su preboljele covid-19 i nakon toga su primarno cijepljene te osobe koje su preboljele covid-19 unutar 90 dana prije bliskog kontakta, neovisno o cijepnom statusu.

"Osobe izuzete od karantene trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija te se preporučuje da se testiraju brzim antigenskim testom čim prije nakon bliskog kontakta te svakog trećeg dana tijekom dva tjedna nakon izloženosti. Pozitivni antigenski test treba potvrditi PCR testom", naveli su iz HZJZ-a.

Novu verziju preporuka možete pronaći na ovoj POVEZNICI. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju