Josipa Rodić
Josipa Rodić Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) upozorila je u utorak Krizni stožer Ministarstva zdravstva na nedostatak osnovne zaštitne opreme, kao što su rukavice, maske, ogrtači, naočale, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


Podsjećajući da su 13. ožujka na tiskovnoj konferenciji u Saboru upozorili da je primarna zdravstvena zaštita bez osnovne zaštitne opreme (rukavice, maske, ogrtači, naočale), predsjednica HUUGO-a Josipa Rodić upozorava kako se do danas nije promijenilo ništa, osim da neki domovi zdravlja nešto opreme dijele svojim zaposlenicima iako i ugovorne ordinacije ( koncesionari ) obavljaju javno zdravstvenu službu.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Dobre vijesti iz nekoliko županija: U Zagrebu nastavlja padati broj novozaraženih, u jednoj čak 66 posto pozitivnih među svim testiranima Cijepljenje, ilustracija U ovim je mjestima većina stanovnika već cijepljena: "Mislili smo da će biti problema, ali odaziv je odličan"

"Ministar zdravstva i Nacionalni krizni stožer izdaju obvezujuće naputke u kojima traže da se opremom opskrbe svi u sustavu javnog zdravstva, no župani i ravnatelji naputak ne poštuju i nameću svoje odluke, što nas vodi u anarhiju koja u postojećoj ugrozi ne koristi nikome. I opet Dom zdravlja SDŽ nameće svoje odluke koje su u suprotnosti s naputcima Nacionalnog kriznog stožera", navodi se u priopćenju za medije i Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva.

Zahvalivši ministru zdravstva Viliju Berošu na dobroj organizaciji zaštite pučanstva, HUUGO moli Krizni stožer Ministarstva zdravstva za pomoć oko raspodjele osnovnih zaštitnih sredstava i načina rada njihovih ordinacija (pedijatrija, ginekologija, obiteljska medicina, dentalna medicina, biokemijski laboratoriji, medicina rada).

Smatraju i da je dentalna medicina s pravom izuzeta od pružanja usluga osim hitnih slučajeva jer su u direktnoj ugrozi s obzirom na način širenja infekcije. No upozoravaju i da je i tu u nekim županijama organizacija rada organizirana s dežurstvima po ugovornim ordinacijama, a ne izdvojenim hitnim dobro opremljenim ordinacijama.

HUUGO navodi i problem vezan uz izolaciju nekoliko zdravstvenih djelatnika u ambulanti Križ (Zagrebačka županija) što, smatra, postavlja nova pitanja oko organizacije rada ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na način koji su već predlagali Nacionalnom kriznom stožeru.

Poručuju i da nije točna informacija kako liječnici i sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne odrađuju svoj posao već su svi na svojim radnim mjestima. HUUGO napominje kako je kuriozitet te informacije činjenica da je HZZO - koji provodi telefonske provjere rada ordinacija, svoje uposlenike uputio na rad od kuće i čak ne zaprimaju dokumente nego preko zajedničke kutije u hrpama.

"Dakle ti isti djelatnici HZZO-a koji rade od kuće provjeravaju je li mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radimo u svojim ordinacijama ili od kuće”, navodi Rodić u priopćenju za medije. (Hina)