Iz talijanske Ancone uplovio je katamaran s 36 putnika koji se dosad zbog epidemije koronavirusa nisu mogli vratiti iz Italije. U nedjelju je u Hrvatsku stiglo i 111 hrvatskih državljana u konvoju šest autobusa i četiri automobila iz Tirola.


U zadarsku luku Gaženicu u nedjelju je navečer uplovio Jadrolinijin katamaran „Jelena“ koji je iz talijanske Ancone dovezao 36 putnika, među kojima 22 Hrvata koji se zbog epidemije koronavirusa dosad nisu mogli vratiti, a epidemiolozi su svima uzeli briseve i izmjerili temperaturu te ispisali rješenje o samoizolaciji.

Vezani članci Testiranje na Covid-19 Ne pada broj smrtnih slučajeva: Stožer objavio nove podatke Cjepivo protiv koronavirusa Stigli novi podaci stožera: Pogledajte stanje po županijama

Na trajektu koji je u 19.40 sati uplovio u zadarsku luku bilo je i 11 Crnogoraca, jedan državljanin Bosne i Hercegovine te dvoje putnika iz Italije i Francuske. Među hrvatskim državljanima putnici su iz Zadra, Rijeke, Splita i drugih dijelova zemlje, Talijan i Francuskinja ostat će na području Zadarske županije, a državljane Crne Gore i Bosne i Hercegovine policija će prepratiti do državne granice.

Putnike su u Gaženici dočekali načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković, epidemiolog Alan Medić i voditeljica ispostave Državnog inspektorata Iva Dunatov. Svim putnicima epidemiolozi su uzeli briseve i izmjerili temperaturu te ispisali rješenje o samoizolaciji.

"Svih 22 hrvatskih državljanina stavljaju se u 14-dnevnu samoizolaciju. Oni se već sutra ujutro trebaju javiti izabranom liječniku, odnosno epidemiologu koji je nadležan za njihovo područje te će se staviti pod zdravstveni nadzor. Ako prekrše samoizolaciju, policija će Državnom inspektoratu o tome dostaviti izvješće. Strani državljani koji ostaju u Hrvatskoj bit će u karanteni", rekla je voditeljica ispostava Državnog inspektorata u Zadru Iva Dunatov.

Za crnogorske je državljane njihova zemlja organizirala prijevoz autobusom, a do granice će imati pratnju hrvatske policije.

Repatrijacijsku liniju katamaranom za povratak hrvatskih državljana iz talijanske luke Ancona osigurala je hrvatska Vlada.

Vratili se iz Tirola

Stotinu i jedanaest hrvatskih državljana u nedjelju navečer vratilo se iz austrijske savezne pokrajine Tirola u Hrvatsku, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvati su Tirola, austrijske pokrajine koja je u potpunoj karanteni, vraćeni u konvoju šest autobusa i četiri automobila.

Večeras su stigli na granicu u Bregani. Svi putnici na granici su epidemiološki pregledani i određena im je samoizolacija.

Pošto je Tirol pod strogim mjerama ograničenja kretanja, za njihov je povratak trebalo ishoditi višestruka odobrenja austrijskih vlasti. MVEP im u priopćenju zahvaljuje na tome i napominje da će dalje raditi na povratku hrvatskih državljana koji su se za izbijanja pandemije koronavirusa zatekli u inozemstvu.

Povratak zrakoplovima

U subotu navečer se sto četrdeset i osam hrvatskih državljana vratiloiz inozemstva u Zagreb izvanrednim letovima Croatia Airlinesa, a riječ je o Hrvatima iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske. U zračnu luku Franje Tuđmana stigli su izvanrednim, komercijalnim letovima Croatia Airlinesa u koordinaciji MVEP-a i Ministarstva prometa.

Putnike su po dolasku na aerodrom također pregledali epidemiolozi i nakon toga ih svih 148 dobilo rješenje o obaveznoj 14-dnevnoj samoizolaciji.

Večeras je organiziran i autobusni prijevoz 118 hrvatskih državljana iz austrijske savezne pokrajine Tirol, a očekuje se i dolazak 18 hrvatskih državljana čarter letom Croatia Airlinesa iz Hamburga. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju