Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udžbenici, tableti...

Ministrica Divjak otkrila u koje će se razrede uvoditi novi kurikuli, odabrano 580 novih udžbenika za osnovne i srednje škole

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavlja danas hodogram aktivnosti reformskih razreda - novi udžbenici, tableti za učenike, računala. Na konferenciji za medije bit će govora i o pripremama za sljedeću školsku godinu.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je konferencija za novinare o pripremama za sljedeću školsku godinu s osvrtom na kurikularnu reformu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Odvikavanje od ekrana: Što Hrvatska može naučiti od Švedske? ''Učenje je socijalni proces" Radnik u tvornici Eksperimentalni sustav Premalo prakse za učenike? Ministarstvo planira uvesti dualni sustav za strukovno obrazovanje, ali obrtnici se bune

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da će se idućeg tjedna predstaviti plan održavanja nastave na daljinu za sljedeću školsku godinu. 

Novi kurikuli 

Kada je riječ o reformi obrazovanja, Divjak je istaknula da su se u ovoj školskoj godini opremale škole i učionice. ''Tu je ovaj element digitalne transformacije pridonio da se uspješno nosimo s nastavom na daljinu. Što se tiče plana uvođenja, važno je znati da dolazimo prema kraju školske godine u kojoj smo uveli nove kurikulume. Oni su ove godine u funkciji u 1., 5. i djelomično 7. razredima i 1. razredima srednje škole, a iduće godine se uvode 2., 3., 6. i djelomično 8. razredi, te 2. i 3. razredi srednje škole. Iduće godine najveći će dio razreda ići po toj novoj dinamici kurikula'', istaknula je.

Kazala je da su u tijeku edukacije kojima se učitelji usavršavaju za održavanje online nastave u sljedećoj godini.

Odobreni novi udžbenici

Divjak je govorila i o informatici kao izbornom predmetu i za učenike u razrednoj nastavi. Kazala je da je velik interes za upis djece na informatiku od prvog razreda i istaknula da je poslana uputa školama za organizaciju nastave informatike u istoj smjeni kada djeca slušaju nastavu i iz obveznih predmeta. 

Što se tiče školskih udžbenika, podsjetila je da je ove godine odobreno 580 novih udžbenika koji prate kurikularnu reformu. ''To je sve provedeno tijekom pandemije. 1. lipnja završen je odabir, osigurana su sredstva za financiranje udžbenika'', rekla je Divjak. Objasnila je da će se težim socijalnim slučajevima platiti i radne bilježnice.

Na pitanje o projektu Škola na trećem, koji uskoro završava, Divjak je odgovorila da je to izvrstan projekt, no da je sada vrijeme da se svi učenici vrate u školske klupe.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene