Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

53,2 milijuna

Milijuni otišli Crkvi, javio se i GLAS: "HDZ kupuje naklonost crkvenih poglavara. Otimaju čak i europski novac"

Anka Mrak Taritaš (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL)
Anka Mrak Taritaš (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL)
Od 58 milijuna europskih kuna namijenjenih za ulaganje u zajednicu, 53,2 otišlo je Crkvi. GLAS proziva HDZ da time kupuje naklonost crkvenih poglavara.

Iz GLAS-a su u utorak poručili kako HDZ kupuje naklonost crkvenih poglavara s obzirom na to da su u posljednje četiri godine iz programa "ulaganje u zajednicu", od 58 milijuna kuna, Crkvi dodijelili 53,2 milijuna europskog novca dok su ulaganja u škole, vrtiće i slično dobile manje od pet.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

"HDZ i Crkva otimaju građanima čak i europski novac. HDZ-ovi ministri regionalnog razvoja i EU fondova su u posljednje četiri godine iz programa 'ulaganja u zajednicu' od ukupno 58, Crkvi podijelili 53,2 milijuna kuna europskog novca. Svi ostali mogući programi 'ulaganja u zajednicu', koji uključuju škole, vrtiće, bolnice, kazališta i učilišta, zajedno su dobili manje od 5 milijuna kuna", navode iz GLAS-a.

Smatraju kako HDZ na ovaj način kupuje naklonost crkvenih poglavara te "van svake mjere cinično i besramno" troši europski novac namijenjen za poboljšanje života građana u lokalnim zajednicama.

"Da je sve to unaprijed smišljeno, govori i to što se taj program u Ministarstvu od milja zove 'crkveni fond'. Vrhunac cinizma je što sadašnja ministrica odbija reći hoće li se ta praksa nastaviti te ne želi javnosti dati informaciju o tome tko su bili članovi Povjerenstva koje je odlučivalo o dodijeli EU novca", naglašavaju iz GLAS-a.

Navode kako se ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak pravda zaštitom podataka preko GDPR-a, iako zna da građane mora obavijestiti o imenima članova Povjerenstva te vrlo detaljno objasniti sve kriterije po kojima je projektima dodjeljivan novac.

Iz GLAS-a su stoga podsjetili ministricu Tramišak da GDPR ne služi tome da HDZ-ove dužnosnike štiti od odgovornosti za raspolaganje proračunskim novcem, kako hrvatskim, tako i europskim.

(Hina) pp/xar ykt

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene