Skijanje, ilustracija - 1
Skijanje, ilustracija - 1 Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ideja kancelarke Angele Merkel da se ove godine zatvore europska skijališta kako bi se izbjegao uzlet zaraza covidom-19, bila bi "fatalna" za finsko gospodarstvo, prosvjedovalo je u petak finsko ministarstvo gospodarstva.


"U Finskoj su većina posjetitelja skijališta domaći ljudi. Bilo bi vrlo bizarno zatvoriti skijališta dok stanje u pogledu virusa u zemlji nije ni približno tako loše kao u drugim europskim zemljama", izjavio je glasnogovornik ministarstva MIka Lintila, prenosi agencija France presse.

Takva odluka bi bila "smrtni udarac" turizmu u Laponiji, gdje se nalaze najpopularnija skijališta.

"Na padinama i u žičarama je moguće održavati potrebnu udaljenost. Postoji puno opasnijih mjesta od skijališta", rekao je predstavnik Finskog udruženja skijaških regija, Harri Lindfors.

U Švedskoj je glavni epidemiolog Anders Tegnell također ocijenio da njegova zemlja ne bi trebala zatvarati skijališta.

"Postoji velika razlika između naših skijališta na sjeveru i onih koje imate u Alpama", dodao je.

Skijalište Ischgl - kafić Žarište zaraze: Austrijsko skijalište u kojem su se zarazile tisuće ljudi ima rekordan postotak onih s antitijelima na koronu

Francuska, Italija, Slovenija, Njemačka i Austrija su na samom početku zime odlučile skijališta ostaviti zatvorena u nadi da će se otvoriti na vrhuncu sezone ako se stopa širenja zaraze u međuvremenu smanji.

Skijalište, ilustracija Loše vijesti za skijaše partijanere: "Zabave nakon skijanja zbog korone neće biti moguće"

Austrija se protivi kancelarkinu prijedlogu, dok je Italija već rekla da skijanja za božićne i novogodišnje blagdane neće biti.

Francuska vlada je odlučila da skijališta moraju ostati zatvorena do početka 2021.

Švicarska je skijališta već otvorila.