Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci Eurostata

U Europskoj uniji prošle godine gotovo pola milijuna više smrti od prosjeka, u tri zemlje povećanje više od 90 posto

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Zemlje Europske unije zabilježile su više od 450.000 smrtnih slučajeva više između ožujka i studenog 2020. nego u istom razdoblju između 2016. i 2019., pokazuju najnoviji podaci statističke agencije Eurostat.

Stručnjaci su koristili mjesečne podatke iz zemalja EU-a kako bi usporedili veću smrtnost u 2020. s prosjekom u istom razdoblju od 2016. do 2019.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Statistička agencija Eurostat objavila je u utorak da podaci "daju opću sliku mortaliteta pod utjecajem pandemije COVID-19 jer uključuju sve smrti neovisno o uzroku".

Oni su donijeli procijenjeni prosjek u EU-u koristeći podatke iz svih zemalja osim Irske, iz koje ih nisu dobili.

Prekomjerni broj smrti dosegao je vrhunac u studenom, kada je iznosio 40 posto više nego što je bio prosjek ranijih godina.

Taj vrhunac u studenom uslijedio je nakon onog puno nižeg zabilježenog u travnju, tijekom prvog vala pandemije, kada je smrtnih slučajeva bilo oko 25 posto više od prosjeka.

Nakon travnja brojevi padaju, a ponovno se počinju dizati u kolovozu, zajedno s brojem slučajeva koronavirusa.

Vrhunac u studenom posebno je bio smrtonosan u Bugarskoj, Poljskoj i Sloveniji, gdje je povećanje bilo više od 90 posto.

Povećanje broja smrtnih slučajeva u Belgiji u tom mjesecu bilo je gotovo 60 posto, a u Italiji i Njemačkoj 50 posto. U istom mjesecu Hrvatska je zabilježila 46,3 posto višu smrtnost, pokazuju podaci Eurostata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene