Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Zemlje Europske unije zabilježile su više od 450.000 smrtnih slučajeva više između ožujka i studenog 2020. nego u istom razdoblju između 2016. i 2019., pokazuju najnoviji podaci statističke agencije Eurostat.


Stručnjaci su koristili mjesečne podatke iz zemalja EU-a kako bi usporedili veću smrtnost u 2020. s prosjekom u istom razdoblju od 2016. do 2019.

Vezani članci Qantasov zrakoplov Vlastita zemlja ih odbila zbog straha od korone: Sada su se konačno vratili kući, ali ono što su morali pritom napraviti rijetko se viđa COVID putovnica, ilustracija Digitalne zdravstvene propusnice trebale bi spasiti turističku sezonu, doznajte kako će funkcionirati

Statistička agencija Eurostat objavila je u utorak da podaci "daju opću sliku mortaliteta pod utjecajem pandemije COVID-19 jer uključuju sve smrti neovisno o uzroku".

Oni su donijeli procijenjeni prosjek u EU-u koristeći podatke iz svih zemalja osim Irske, iz koje ih nisu dobili.

Prekomjerni broj smrti dosegao je vrhunac u studenom, kada je iznosio 40 posto više nego što je bio prosjek ranijih godina.

Taj vrhunac u studenom uslijedio je nakon onog puno nižeg zabilježenog u travnju, tijekom prvog vala pandemije, kada je smrtnih slučajeva bilo oko 25 posto više od prosjeka.

Nakon travnja brojevi padaju, a ponovno se počinju dizati u kolovozu, zajedno s brojem slučajeva koronavirusa.

Vrhunac u studenom posebno je bio smrtonosan u Bugarskoj, Poljskoj i Sloveniji, gdje je povećanje bilo više od 90 posto.

Povećanje broja smrtnih slučajeva u Belgiji u tom mjesecu bilo je gotovo 60 posto, a u Italiji i Njemačkoj 50 posto. U istom mjesecu Hrvatska je zabilježila 46,3 posto višu smrtnost, pokazuju podaci Eurostata.