Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MASOVNO CIJEPLJENJE

Idućeg tjedna stiže cjepivo i za Zagrepčane - poznato koliko će ići pojedinom obiteljskom liječniku za pacijente, ali i koji je proizvođač

Aktualno Galerija Cijepljenje po Hrvatskoj - 1 Cijepljenje po Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje po Hrvatskoj - 2 Cijepljenje po Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje po Hrvatskoj - 3 Cijepljenje po Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje po Hrvatskoj - 4 Cijepljenje po Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Cijepljenje po Hrvatskoj - 5 Galerija 1/6 >>
Zanimanje za cijepljenjem je, kažu nam liječnici, poraslo. Za dolazak cjepiva spremaju se i zagrebačke ambulante. 500 doza AstraZenece jutros je pod policijskom pratnjom stiglo u ruke šibenskog zavoda. Liječnici kažu da su liste za cijepljenje sve dulje.

"Za svoju ambulantu imam negdje oko 800 pacijenata koji bi se cijepili", kaže Dragan Soldo iz Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

Dobra je vijest da od ponedjeljka cjepivo stiže i u zagrebačke ambulante.

"Od sljedećeg tjedna za svaki od timova obiteljske medicine u gradu Zagrebu namijenjeno je po 40 doza cjepiva. Koliko je meni poznato, to će biti AstraZenecino cjepivo", rekao je Miroslav Hanževački, ravnatelj doma zdravlja Zagreb - zapad.

Pročitajte i ovo Stiže plan cijepljenja - 1 STIŽE VIŠE CJEPIVA Glasnogovornik ruskog veleposlanstva otkrio koliko dobivaju upita iz Hrvatske i kad bismo mogli dobiti njihovo cjepivo ako bude potpisan ugovor

Ako se želite cijepiti, morate se javiti liječniku. On vas zapiše. Kada stigne cjepivo i kada dođete na red, javit će vam se. Nazvat će vas ili vaš liječnik ili zdravstveni djelatnik koji radi na punktu i reći termin cijepljenja.

"Ukoliko su neke manje količine vjerojatno će se organizirati unutar domova zdravlja, u smislu kod liječnika opće medicine. No, međutim, kad budu stizale veće količine cjepiva organizirat će se veći punktovi", kaže Zvjezdana Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sama organizacija ovisi od županije do županije. Liječnici pozivaju na strpljenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "dijete, tebi ću reći..." EKSKLUZIVNO Ćiro Blažević otkrio što stoji iza priče da se cijepio u Srbiji: "Kunem se mrtvom majkom Katom da ti ne lažem"

"Neke kolege koji neće cijepiti u svojoj ordinaciji će ići na punktove pa će cijepiti. To znači da će oni biti manje dostupni dok traje kampanja cijepljenja. Za 10 pacijenata - to znači da ću ja taj dan bit 2 sata manje dostupan za sve druge aktivnosti koje inače radim u ambulanti", kaže Soldo.

U nekim županijama već je krenulo cijepljenje opće populacije, no Zagrebu je trebalo duže zbog velikog broja zdravstvenih djelatnika i dosta domova za starije. Uskoro bi u funkciju trebala i online platforma putem koje će se moći predbilježiti za cijepljenje.

"Zapišu svoje osnovne podatke, izaberu lokaciju gdje se trenutno nalaze te će platforma na takav način organizirati cijepljenje da bude na najbližoj lokaciji. Neće poslati pacijente u drugu županiju", kazala je Lovrić Makarić.

A da bi se sve ubrzalo, u obzir dolazi i rusko cjepivo. No, nakon provjere.

Pročitajte i ovo Stiže plan cijepljenja - 1 STIŽE VIŠE CJEPIVA Glasnogovornik ruskog veleposlanstva otkrio koliko dobivaju upita iz Hrvatske i kad bismo mogli dobiti njihovo cjepivo ako bude potpisan ugovor

Kod do sada cijepljenjih ukupno je prijavljena 791 sumnja na nuspojavu. Najviše građana je primilo Pfizerovo cjepivo pa je i najviše nuspojava - 753. Na Modernino - 29 i na AstraZenecu - 9.

"Za ukupno 13% prijava ocijenili smo da je riječ o ozbiljnim nuspojavama. One su najčešće uključivale reakcije preosjetljivosti, kao osip, svrbež ili koprivnjača na mjestu primjene cjepiva. Sve nuspojave su se povukle nakon što su primijenjeni lijekovi", rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

A zabilježeno je i nekoliko slučajeva periferne slabosti jedne strane lica. Najčešće je riječ o prolaznom stanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene