Obavijesti Video Pretražite Navigacija
učinkovitost

EMA objavila nove podatke vezane za cjepivo i omikron: Ističe se jedan detalj kada je u pitanju booster doza

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europska agencija za lijekove objavila je nove podatke vezane za učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa s naglaskom na novi soj - omikron.

Iako se varijanta omikron pokazuje kao zaraznija u odnosu na druge varijante virusa SARS-COV-2, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica EU-a ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron. Na temelju predmetnih ispitivanja, trenutačno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta.

"Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Kao rezultat, više cijepljenih osoba će vjerojatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron", navodi HALMED.

Predmetna ispitivanja također pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron. Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o učinkovitosti cjepiva u općoj primjeni, upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje, a nisu primile booster dozu.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija Hrvatska iz minute u minutu Zabilježeno 9157 novozaraženih, preminule 23 osobe: Unatoč brzom širenju zaraze, dobre vijesti iz bolnica

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRLO ZARAZAN Iz WHO-a objavili: Omikron manje smrtonosan od delte, ali opasan za necijepljene

Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju do 70 posto zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90 posto nakon primjene booster doze.

EMA nastavlja s procjenom podataka o učinkovitosti cjepiva i ozbiljnosti bolesti, kao i podataka vezanih za prisutne varijante i prirodno izlaganje omikronu. Također, cijepljenje ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutačne pandemije.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene