Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvedene mjere pokazuju uspjeh

Iz Francuske i Belgije stižu dobre vijesti, ali još je prerano da se proglasi pobjeda: "Pandemija se stišava, iako i dalje ostaje na visokoj razini''

Koronavirus, ilustracija - 7
Koronavirus, ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr
Francuski ministar zdravstva Oliver Veran rekao je u utorak da zemlja preuzima kontrolu nad širenjem koronavirusa, a slično je stanje i u Belgiji, ali je još prerano da se proglasi pobjeda, koja je u mnogim europskim zemljama još daleko.

''Nalazimo se u fazi u kojoj se pandemija stišava, iako i dalje ostaje na visokoj razini'', rekao je za radio BFM TV Oliver Veran, dan nakon što je dnevni broj novih slučajeva u Francuskoj pao na najnižu razinu u više od mjesec dana.

Pročitajte i ovo Boris Pistorius, njemački ministar obrane Ukrajina, kamen spoticanja Iz Njemačke stigla reakcija na Macronovu kritiku: "Rasprava oko toga tko je kukavica ne donosi nam ništa" Slika nije dostupna Do 6. prosinca Austrija ulazi u još stroži lockdown: Zatvaraju se škole, radit će samo nužne trgovine, iz kuće će se moći samo uz četiri dobra razloga

Veran je rekao da virus cirkulira sporije nego na početku uvođenja policijskog sata i zatvaranja. Dva tjedna nakon što su belgijske vlasti donijele odluku o zatvaranju zbog katastrofalne epidemiološke situacije u zemlji, broj novozaraženih koronavirusom se smanjio sa skoro 20.000 dnevnih slučajeva na ispod pet tisuća.

Krajem listopada, na vrhuncu drugog vala pandemije, Belgija je kao najteže pogođena članica EU-a imala i 20 tisuća novozaraženih samo u jednom danu. S oko 1800 zaraženih na 100 tisuća stanovnika Belgija se nalazila i na prvom mjestu najteže pogođenih zemalja u Europi.

Nakon zatvaranja kafića i restorana u listopadu i uvođenja zdravstvenog izvanrednog stanja i zaključavanja zemlje broj infekcija se smanjio na trećinu, a primjetan je pad i u broju hospitalizacija, prijema na intenzivnu njegu kao i početak pada broja preminulih.

Pad reprodukcije virusa

Belgijske zdravstvene vlasti ukazuju da je stopa reprodukcije virusa pala i da sada iznosi 0,85, što se tumači kao zaustavljanje rasta infekcije u populaciji. Njemačka u utorak ima 14.419 novih slučajeva zaraze na dnevnoj razini, dok je umrlo još 267 pacijenata povezanih s COVIDOM-19. Broj dnevnih zaraza je manji nego prošlog tjedna, no porastao je broj umrlih.

Austrija je smatrana uzorom tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, ali se u utorak ponovno zatvara, a njezina vlada se suočava s kritikama medija, stručnjaka i oporbe zbog nedostatka reakcije na širenje zaraze.

Mediji, stručnjaci i oporbeni političari izmjenjuju se u svojim osudama konzervativno-zelene koalicijske vlade kancelara Sebastiana Kurza zbog njegova nošenja s drugim valom pandemije. Mjere najavljene u subotu dolaze dva tjedna nakon zatvaranja restorana, kafića, kulturnih i sportskih centara, u neuspjelom pokušaju da se spriječi širenje virusa.

Zemlja će do 6. prosinca biti pod policijskim satom, s ograničenim izuzecima poput nužnog putovanja na posao, kupovanja namirnica ili vježbanja. Rusija je pak prijavila rekordna 442 nova smrtna slučaja te ih sada ima ukupno 33.931.Vlasti su također javile o 22.410 novih infekcija, od čega 5882 u glavnom gradu Moskvi. Ukupno je u Rusiji zaraženo 1.971.013 ljudi.

U Bugarskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 3519 novih slučajeva korona virusa, a preminule su 152 osobe, objavljeno je na vladinoj stranici za praćenje epidemije. Od početka epidemije u Bugarskoj, zemlji od 7 milijuna stanovnika, zaraženo je 101.770 osoba, od kojih su 2282 preminule.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene