Osamdesetosmogodišnjakinja je umrla u ambulanti u Starim Perkovcima nakon što je primila cjepivo AstraZenece. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin potvrdila je da je uzrok smrti infarkt, a ne posljedica primanja cjepiva.

Galerija


"Nije utvrđena alergijska reakcija niti je bilo pogrešne primjene cjepiva", izjavila je u petak poslijepodne Pavić Šimetin.

Vezani članci Amerikanci koji su u potpunosti cijepljeni neće morati nositi maske Nova odluka u SAD-u: Osobe koje su primile dvije doze cjepiva ne moraju nositi maske Cijepljenje, ilustracija Nema samo Hrvatska probleme sa sustavom za naručivanje na cijepljenje, i njima je pao sustav: "Razmislite o mogućnosti dolaska bez narudžbe"

"Riječ je o osobi u dobi od 88 godina kod koje je do smrtnog ishoda došlo neposredno nakon cijepljenja. Odmah na licu mjesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani sa cijepljenjem, a to su anafilaktička reakcija ili nepravilna primjena lijeka te se prema znakovima bolesti smatra da se radi o ishemijskoj bolesti srca, odnosno o infarktu kao uzroku smrti", kazala je Pavić Šimetin.

Terminološki se radi o neželjenom događaju koji je vremenski povezan s cijepljenjem, ali ne i uzročno-posljedično.

"Bio sam i ja u ambulanti u tom trenutku i znam tu ženu. Sin ju je doveo na cijepljenje. Došao sam se cijepiti kad i ona. Cijepljen sam neposredno prije nje.

Sjela je normalno. Došao je doktor i sve nas cijepio. Nije prošlo ni dvije tri minute, kad joj je pozlilo, vidjelo se da joj nije dobro. Pozlilo joj je, dojurio je doktor, skinuo joj maramu s glave, a ona se počela znojiti. Odveli su je i zatvorili vrata, ništa dalje nismo vidjeli", rekao je 84-godišnji mještanin Marko Funarić.

"Baka je bila bolesna, znam to, i sumnjam da je cijepljenje imalo ikakve veze", dodao je.