Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijepili se AstraZenecom

HALMED ažurirao podatke, prijavljena još tri smrtna slučaja: ''Zatražena je dodatna dokumentacija''

Agencija za lijekove i medicinske proizvode izvijestila je o novim prijavama simptoma vezanih za cjepivo protiv koronavirusa. Naime, prijavljena su tri nova smrtna slučaja. Zatražena je dodatna dokumentacija da bi se mogla provesti što preciznija istraga.

HALMED je ažurirao podatke o prijavama simptoma vezanih uz cjepivo protiv koronavirusa, zaključno s 18. ožujkom u ponoć.

"Uključuje tri novoprijavljena slučaja smrtnog ishoda (1932., 1942. i 1952. godište) koji su vremenski povezani s razdobljem cijepljenja i za koje je zatražena dodatna dokumentacija kako bi se moglo ocijeniti postoji li uzročno-posljedična povezanost s primjenom cjepiva.

Po zaprimanju dodatne dokumentacije i završetku ocjene HALMED-a i HZJZ-a, informacije o ocjeni ovih slučajeva bit će također uvrštene u izvještaj HALMED-a te, u slučaju utvrđene povezanosti s primjenom cjepiva ili bilo kakvih drugih relevantnih informacija, zasebno komunicirane", izvijestili su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pritvoren je Objavljeni detalji pucnjave u Vinkovcima: Muškarac koji je upucao 53-godišnjakinju ranio i policajca izvan službe

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbor predsjednice Vrhovnog suda Milanović bijesan zbog događanja u Saboru: "Narod kaže da se riba čisti od repa, ali da smrdi od glave. Ovu ćemo očistiti od glave"

Do jučerašnjeg dana ukupno su zaprimljene 1862 prijave sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19. ''Od navedenog ukupnog broja prijava 1051 odnosi se na cjepivo Comirnaty(Pfizer/BioNTech), 108 na cjepivo Moderna te 701 na cjepivo AstraZeneca, dok za 2 prijave nije zaprimljena informacija o proizvođaču'', objasnili su iz HALMED-a.

U Hrvatskoj je do 17. ožujka 2021. godine primijenjeno gotovo 350 tisuća doza cjepiva i usporedbom broja prijava s brojem primijenjenih doza dolazi se do zaključka da su na svakih 10 tisuća primijenjenih doza cjepiva zaprimljene oko 52 prijave sumnji na nuspojave cjepiva. Broj prijava koje ''nisu ozbiljne'' iznosi 86 posto, dok je 14 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima.

''HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem'', priopćili su.

Zaprimljeno je 12 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Za devet prijava uzročno-posljedičnu povezanost nije moguće ocijeniti, dok je za tri prijave ne postoji povezanost između primjene cjepiva i smrtnog, što uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Malo testiranih, puno zaraženih U BiH dramatično raste postotak zaraženih: Uvode se nove stroge mjere, policijski sat i nošenje maske na otvorenom

Pročitajte i ovo Zimske radosti na Sljemenu očevid u tijeku Od njega nije ostalo ništa: Na Sljemenu jutros izgorio stroj vrijedan dvjesto tisuća eura

''Zaprimljeno je šest prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva'', izvijestili su.

Od ukupno 18 prijava sumnji na nuspojave i neželjenih događaja, u devet prijava kao primijenjeno cjepivo navedeno je cjepivo Pfizer/BioNTech, a u devet je u prijavi navedeno cjepivo AstraZeneca, uključujući posljednje tri zaprimljene prijave.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene