Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus u Hrvatskoj

Beroš: "Spremni smo na sve scenarije"; Capak: "Situacija će i dalje biti pod kontrolom"

Ministar zdravstva kazao je kako je zdravstveni sustav spreman za viši nivo pripravnosti te kako će, po svemu sudeći, teže pacijente primati u primarni centar, one sa srednjim simptomima u sekundarni, a pacijenti s blagim simptomima liječit će se kod kuće.

Krunoslav Capak za DNEVNIK.hr je potvrdio da su u KB Dubrava potvrđena dva slučaja zaraze.

"Znam samo da su dva djelatnika potvrđeni, detalje ne znam", rekao nam je Capak. Kasnije nam je potvrdio da je riječ o dvoje liječnika te dodao kako epidemiolozi trenutno utvrđuju koji su bili njihovi kontakti, nakon čega će se donijeti odluka o daljnjem postupanju. 

Ranije je na presici rečeno kako je u Hrvatskoj 49 slučajeva zaraze.

Ministar Vili Beroš kaže da zaraza djelatnika KB Dubrava nije neočekivana i da se za to pripremaju već dva mjeseca.

"Situacija će i dalje biti pod kontrolom. Imamo planove koji datiraju od ranije. Dobro je da se upravo u KB Dubrava dogodila ta infekcija tako da je ubrzala naše pripreme za taj scenarij, međutim, imamo u pripremi i sekundarni centar za prijem bolesnika o čemu ćete biti obaviješteni na vrijeme", rekao je Beroš i dodbo kako su zaraženi zaposlenici kontakti ranije zaraženih.

"Spremni smo na sve scenarije"

Epidemiolozi će sagledati tko je sve bio u kontaktu s tim bolesnicima, objasnio je Beroš i kazao da je zdravstveni sustav spreman za viši nivo pripravnosti.

KB Dubrava je primarni intenzivističko-respiratorni centar, drugi je u pripremi, a za svaku od regija ravnatelji kliničkih bolnica bili su jutros u 11 na razgovoru i već imaju planove za svaku od regija za isti scenario po zagrebačkom planu, objasnio je Beroš. Ministar je dodao kako će, po svemu sudeći, teže pacijente primati u primarni centar, one sa srednim simptomima u sekundarni, a pacijenti s blagim simptomima liječit će se kod kuće.

"Rekli smo da smo spremni podignuti nivo obrane ne treći kad virus doće u slobodnu cirkulaciju i sad smo na pragu toga. Ovo što su dva liječnika pozitivna ne znači baš nužno isto, ali mi ćemo to shvatiti kao da se desilo", kaže Beroš koji smatra da je sustav spreman suočiti se s ovim izazovima.

"Spremni smo na sve scenarije", uvjerava Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene