Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Europska komisija u nedjelju je objavila da je sklopila sporazum s tvrtkom Pfizer/BioNtech o isporuci 20 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv COVID-a državama članicama u prvoj polovici 2022., da bi se olakšale kampanje cijepljenja.


Komisija je izvijestila i da je istodobno aktivirala "prvu opciju naručivanja više od 200 milijuna doza u skladu s trećim ugovorom s Pfizer/BioNTechom".

"Spomenuta narudžba pokriva i cjepiva prikladna za varijantu omikron, ako takvo cjepivo postane dostupno" u dogledno vrijeme, stoji u objavi Komisije te se dodaje da bi isporuke trebale početi od drugog tromjesečja 2022. godine.

U prvome tromjesečju 2022. Pfizer/BioNtech će isporučiti 20 milijuna dodatnih doza cjepiva (5 milijuna u siječnju, 5 milijuna u veljači i 10 milijuna u ožujku). Ove se doze pridodaju na 195 milijuna doza čiju je isporuku Pfizer/BioNTech već planirao, što znači da bi ukupan broj isporuka u prvome tromjesečju iznosio 215 milijuna, stoji u priopćenju Europske komisije za javnost.

Postignut je i dogovor s farmaceutskom tvrtkom Modernom o isporuci dodatnih doza cjepiva tijekom prvog tromjesečja 2022. godine, dodaje se u priopćenju.

"To će se pokazati osobito korisnim za države članice s kratkoročnom potrebom za dodatnim dozama cjepiva", pojasnila je Komisija.

"Proširenje cijepljenja za sve građane i primjena dodatnih, booster doza ključni su i hitni", rekli su čelnici država i vlada EU-a u četvrtak nakon sastanka na vrhu u Bruxellesu.

"S obzirom na očekivano brz porast zaraza sojem koronavirusa, omikronom, ovaj je potez hitniji nego ikada dosad", ističe se u priopćenju Komisije.

Koronavirus, ilustracija Stožer objavio podatke: U Hrvatskoj manje novih slučajeva nego prošle nedjelje, preminula 51 osoba

Slika nije dostupna Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće: "Nema sumnje da ćemo uskoro svjedočiti daljnjem prodoru zaraze koronavirusom"

Europska komisija, na čelu s Ursulom von der Leyen izvješćuje "da će tijesno surađivati s proizvođačima cjepiva kako bi se dodatno ubrzala isporuka doza državama članicama te da bi se cijepljenje prvi i drugi put, kao i primjena booster doza mogle pojačati u tjednima i mjesecima koji su pred nama".

Komisija ističe da bi omikron u državama članicama EU-a, gdje je dosad u potpunosti cijepljeno samo 67 posto stanovnika, mogao postati dominantan soj već do sredine siječnja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju