Pfizerovo cjepivo, ilustracija
Pfizerovo cjepivo, ilustracija Foto: Afp

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ustvrdila je u srijedu kako se prve isporuke cjepiva protiv koronavirusa u BiH mogu očekivati idućih nekoliko dana, odbacivši istodobno sve jače kritike vlastima zbog kašnjenja početka cijepljenja.


"Ukoliko se ispoštuje dogovoreno očekujemo u idućih nekoliko dana isporuku 100 tisuća doza cjepiva i to bi omogućilo početak cijepljenja", kazala je Turković novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Cijepljenje protiv koronavirusa u BiH do sada je počelo samo na simboličan način, jer je u tu zemlju dopremljeno tek oko dvije tisuće doza ruskog cjepiva Sputnjika V, namijenjenog isključivo stanovnicima na teritoriju Republike Srpske.

BiH je prošle godine naručila i platila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača posredstvom međunarodnog mehanizma COVAX, a još 900 tisuća doza treba dobiti uz pomoć Europske unije, odnosno kroz sustav IPA fondova.

Serija potresa pogodila Island Serija jakih potresa uznemirila Islanđane: "Dobro zatreslo, upravo sam čitao o potresu koji se opet dogodio u Hrvatskoj, kad ono zatrese Selfoss"

Damir Maduna SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Vukovara: Podržavao HDSSB i Živi zid, bio i protiv dvojezičnih ploča

Vlasti u BiH su već tjednima suočene s oštrim kritikama da ne poduzimaju ništa kako bi otklonile zastoje u postupku procjepljivanja stanovništva, a posljednji pokazatelji istodobno govore kako se zaraza koronavirusom u BiH ponovo počinje širiti nakon jednomjesečnog razdoblja relativno stabilne epidemiološke situacije.

U srijedu je bilo 577 novozaraženih, a početkom tjedna probijena je psihološka granica od 500 novozaraženih unutar 24 sata. Epidemiolozi su upozorili kako je očevidno da se zaraza ponovo počinje širiti te je i u bolnicama sve više oboljelih od COVID-a sa srednjom i težom kliničkom slikom.

Turković je ustvrdila kako su vlasti u BiH poduzele sve što su mogle ne bi li nabavile cjepivo dodajući kako je problem kod proizvođača. Pojasnila je kako su provedene sve potrebne pripreme te je uspostavljen i hladni lanac za skladištenje kakvo zahtijeva Pfizerovo cjepivo. Kritike je djelomice ipak prihvatila kroz konstataciju kako BiH "možda nije bila dovoljno agresivna" u pokušajima nabavke cjepiva poput drugih država.

"Sve smo pripremili i iščekujemo informaciju kada će cjepivo stići", kazala je Turković.

Dodala je kako će, prema sada dostupnim informacijama, ipak prvo biti dopremljen dio od 900 tisuća doza cjepiva naručenog posredstvom IPA fondova odnosno uz pomoć EU.

Cijepljenje u Srbiji Korona divlja u Srbiji: Danas gotovo 3500 novih slučajeva, dio kriznog stožera želi zatvoriti baš sve

Tužni djed jedva čeka cjepivo da može zagrlit unučice Reakcija djeda koji je shvatio da unučice smije zagrliti tek nakon druge doze cjepiva slama srce: "Dotad se ne smijemo družiti? Ne? Isuse..."

Tu isporuku za BiH u ime EU sada organizira Austrija, a dostavu prvih 100 tisuća doza u Sarajevo idućih dana ministrici Turković je najavio njen austrijski kolega Alexander Schallenberg.