Doze Pfizerova cjepiva, ilustracija
Doze Pfizerova cjepiva, ilustracija Foto: Afp

Izrael je u utorak objavio da će poslati "ograničene količine neiskorištenih doza" cjepiva protiv COVID-a Palestincima i nekim zemljama poput Hondurasa, koji planira otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu.


Izrael koji drži svjetski rekord po broju cijepljenih građana, već je ubrizgao dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTecha 3 milijuna ljudi, gotovo trećini stanovništva.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Hrvatska protiv korone cijepila strane diplomate i njihove obitelji: "Odluka je donesena kako bi se našima u svijetu također omogućilo cijepljenje" Johnson & Johnson cjepivo 02 U SAD-u potvrđeni novi slučajevi zgrušavanja kod onih koji su primili cjepivo Johnson&Johnson: "Mlađe žene bi trebale biti obaviještene"

Izrael je 19. prosinca pokrenuo veliku i brzu kampanju cijepljenja nakon dogovora s Pfizerom koji omogućuje Izraelu isporuku milijuna doza u zamjenu za biomedicinske podatke o učinku cjepiva.

"Izrael je primio brojne molbe za pomoć od zemalja koje traže cjepivo", naveo je u priopćenju ured premijera Benjamina Netanyahua i dodao da Izrael nije u mogućnosti pružiti "značajnu" pomoć prije kraja svoje kampanje cijepljenja.

Ali "ograničenom količinom neiskorištenog cjepiva skupljenog posljednje mjeseca" Izrael je odlučio pomoći medicinskom osoblju Palestinske samouprave i nekolicini zemalja i poslati im simboličnu količinu cjepiva, dodaje se u priopćenju.

Izrael je već posljednjih tjedana poslao tisuće doza cjepiva na okupiranu Zapadnu obalu za palestinsko medicinsko osoblje.

Prema Ujedinjenim narodima i nevladinim udrugama, Izrael je obvezan  kao "okupirajuća sila" osigurati cjepivo za 2,8 milijuna Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i za dva milijuna stanovnika Pojasa Gaze, koji je pod izraelskom blokadom.