Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povreda kodeksa

Etičko povjerenstvo: Maras kontinuirano krši pravila izborne promidžbe

Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr)
Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Etičko povjerenstvo u izborima članova u Europski parlament u petak je upozorilo saborskog zastupnika SDP-a Gordana Marasa da "kontinuirano krši pravila izborne promidžbe" te mu je naložilo da prekine s neetičnim ponašanjem i javno se ispriča zbog počinjene povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Povjerenstvo je zaprimilo prijavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića protiv Marasa, u kojem je navedeno da Maras od 10. travnja kontinuirano na sjednicama ističe svoj izborni slogan na prijenosnom računalu iako je bio višekratno upozoren da krši pravila izborne promidžbe.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

"Zbog Marasove ogluhe na sve obavijesti i upozorenja, 11. travnja predsjednik Sabora bio je prisiljen prekinuti sjednicu te ga je prijavio Povjerenstvu", stoji u objašnjenju. Prijavi je priložen odgovor DIP-a o isticanju pisanih ili tiskanih promidžbenih poruka i slogana u sabornici za vrijeme trajanja sjednica.

U odgovoru stoji kako pravila propisuju da državni dužnosnici, koji su sudionici u izborima, ne smiju imati povlašteni položaj prema drugim sudionicima te se njihove redovite aktivnosti ne smiju koristiti u svrhu izborne promidžbe.

"Ako je sudjelovanje na sjednicama Sabora redovna dužnost saborskog zastupnika, isticanje promidžbenih poruka i slogana tijekom sjednica Hrvatskoga sabora, zastupnika koji je ujedno i kandidat u izborima, stavljao bi u nepovoljan položaj kandidate koji nisu zastupnici", obrazloženo je.

Dodaje se kako Zakona o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe i referenduma propisuje da je za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija i uredske opreme državnih tijela, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.

Nakon uvida u prijavu i ostale dostupne izvore saznanja o činjenicama Etičko povjerenstvo zaključuje da se Maras objavljivanjem izbornog slogana neetično ponaša, ne poštujući pravila i narušavajući etička i demokratska načela u izborima.

Stoga su Marasu naložili da odmah prekine s neetičnim ponašanjem i da se javno ispriča zbog počinjene povrede Izbornog etičkog kodeksa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene