Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrh SDP-a u Puli

Bernardić: "Građani imaju pravo znati tko je pokrao Uljanik, radnike i Hrvatsku. Vrijeme je da lopovi završe u zatvoru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić, skupa s kandidatima za izbore za Europski parlament posjetio je Pulu. U izjavi za medije rekao je kako je važna jučerašnja poruka Fransa Timmermansa, kandidata za predsjednika Europske komisije te da je njegov plan i SDP-ov plan.

“To podrazumijeva povećanje plaća od kojega nećemo odustati. Plan je da minimalna plaća bude 4000 kuna neto. Poreznim izmjenama koje je SDP predložio, a koje su vladajući odbili, to je moguće trenutno osigurati. U Hrvatskoj imamo europske cijene i trebamo težiti europskim plaćama i mirovinama. I zato što želimo biti ravnopravni s ostalim zemljama EU-a inzistirat ćemo na povećanju plaća i mirovina”, istaknuo je Bernardić.

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Donesena konačna odluka Glavni odbor SDP-a potvrdio liste: Na izbore izlazi i poznata pjevačica, a neki gradonačelnici odbili su pozicije

Dodao je i da je važno istaknuti danas u Puli to da će novi predsjednik Europske komisije Timmermans raditi na jednom novom planu industrijske politike kako bi se spasila hrvatska i europska brodogradnja.

“To je posebno važno u kontekstu svega što se događa u Uljaniku, kada stotine radnika dobivaju otkaz. SDP će inzistirati na istražnom povjerenstvu jer građani imaju pravo znati tko je pokrao Uljanik, radnike i Hrvatsku. Došlo je vrijeme da lopovi u Hrvatskoj završe u zatvoru. Zato što DORH ne radi svoj posao, mi ćemo to predložiti na prvoj sjednici Sabora”, istaknuo je te dodao kako smatra da se Uljanik može spasiti, a da se 3. maj mora spasiti.

Na pitanje tko je najveći krivac za ovu situaciju odgovara: “Najveći krivac je HDZ i njihova vlada i interesni lobiji. Devet mjeseci je prošlo od prve neisplate plaća, devet mjeseci nisu po tom pitanju radili ništa, a dolaskom Kineza stvarali su igrokaz. Sva izvješća bila su im na stolu preko dvije i pol godine. Zahtijevam od vladajućih da javno objave sva izvješća koja su stizala Plenkoviću na stol. Zašto to skrivaju od građana? Zašto skrivaju tko je pokrao Uljanik?“ istaknuo je šef SDP-a.

Komentirao je i poreze u turizmu. “Nevjerojatno je da Hrvatska kao mediteranska zemlja ima najveće poreze u turizmu. Inzistirat ćemo da se PDV u ugostiteljstvu vrati na 13 %, što smo i predložili, a na usluge smještaja da bude 5 %. Inzistirat ćemo na većim potporama za vinare i maslinare. Ne mogu oni dobivati 20 % manje potpore od ostalih poljoprivrednika u EU-u zahvaljujući ovoj Vladi. Kao što smo znali izboriti jednaku kvalitetu proizvoda zahvaljujući Biljani Borzan, kao što smo znali integrirati hrvatske otoke u europski plan za otoke zahvaljujući Toninu Piculi, tako ćemo znati i povećati plaće i mirovine u Hrvatskoj te smanjiti poreze u turizmu“, rekao je Bernardić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene