Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradonačelnik Zvonimir Puljić ostaje na dužnosti prvog čovjeka Splita, a razlog tomu nije glasovanje nego činjenica da je jedan od devet potpisnika zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja promijenio mišljenje i predsjedniku Gradskog vijeća dostavio dopis da povlači svoj potpis s tog zahtjeva.


Na opće iznenađenje to je uradio nezavisni vijećnik Slobodan Beroš, nekadašnji SDP-ovac i nekadašnji gradonačelnik Splita.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović vs. Čičak: 'Nigdje i nikad nisam zagovarao tzv. treći entitet' Slika nije dostupna Lana Jurčević posjetila Caritasov dom

Po tumačenju predsjednika Gradskoga vijeća Željka Jerkova, točka o izglasavanju (ne)povjerenja Zvonimiru Puljiću skinuta je s dnevnog reda jer nije bilo devet potpisa, koliko nalaže zakon, nego samo osam, što je nedovoljno.

Nakon žestoke i polemične rasprave i tumačenja toga propisa, na zahtjev SDP-a dana je stanka 15 minuta na kojoj su SDP i HNS pokušali dobiti potpis devetog vijećnika, a prema dosadašnjim izjavama u medijima očekivali su da će to učiniti vijećnik HČSP-a i predsjednik te stranke Luka Podrug. 

No, Podrug, unatoč tomu što je izrazito kritički orijentiran prema gradonačelniku, to je odbio uraditi, pa je ta točka skinuta s dnevnog reda i odgođena do trenutka kad oporba prikupi devet potpisa za smjenu gradonačelnika.

U stanci sjednice konferenciju za novinare održao je Zvonimir Puljić koji je najavio da će središnjici stranke (HDZ) staviti svoj mandat predsjednika splitskog Gradskog odbora HDZ-a na raspolaganje.

Razlog je za to, kako je rekao, činjenica da koalicijski partner
Lista Velog Mista ne želi kontaktirati i raditi s njim kao
gradonačelnikom.

"Ne mogu dopustiti zaustavljanje funkcioniranja izvršne vlasti u
gradu, a Lista Velog Mista sa mnom ne želi pregovarati i ja sebi neću dopustiti da budem uzrok zastoja razvoja grada", rekao je, ustvrdivši kako ne prihvaća tvrdnje Liste Velog Mista te SDP-a i HNS-a o neučinkovitosti svoga rada.

"Kako sam apostrofiran kao zapreka od koalicijskog partnera, moja će stranka odrediti osobu koja će obavljati taj posao i kontaktirati s njima. Ja ću ostati na funkciji koju moja stranka odredi", rekao je.

Na upit znači li da će dogradonačelnik Ivan Kuret, koji je također iz HDZ-a, postati gradonačelnik, odgovorio je da će to stranka odlučiti.

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća s Liste Velog Mista Željko
Jerkov na upit jesu li točne špekulacije objavljene u jednom listu da je kontaktirao s vrhom HDZ-a, i da će ako uđe u tu stranku postati gradonačelnik, odgovorio je: "To je apsolutno netočno".