Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac osječkoga Županijskoga suda Mario Kovač donio je odluku po kojoj taj sud proglašava mjesno nenadležnim za provođenje istrage protiv saborskoga zastupnika Branimira Glavaša. Glavaš je prije odlaska sucu u Osijeku dao ekskluzivnu izjavu za Novu TV, koju možete pogledati u video prilogu.


Osječki Županijski sud ne može biti nadležan jer se za isto kazneno djelo protiv Glavaša već vodi kazneni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Vezani članci Slika nije dostupna Osobe bliske Glavašu: Za pokušaj podmićivanja sudaca doznali smo iz medija Slika nije dostupna Ivan Drmić nagodio se s USKOK-om

Zbog toga nije odlučivao o podnesenom istražnom zahtjevu i
prijedlogu za pritvor, a Branimir Glavaš je oko pola sata nakon ponoći otišao iz zgrade Suda.

Istražni sudac je odbio i prijedlog Županijskog državnog odvjetništva o zadržavanju osumnjičenika dok se ne donese odluka o pitanju mjesne nadležnosti, rekao je novinarima pred Županijskim sudom zamjenik predsjednika Suda Miroslav Rožac.

Sudac je u odluci primijenio odredbe članka 12. stavka 2, Zakona o primjeni Rimskog statuta i članka 33. Zakona o kaznenom postupku, pojasnivši kako je riječ o odredbama koje govore da je nadležan onaj sud gdje je državni odvjetnik već pokrenuo postupak za neko kazneno djelo, rekao je Rožac.

O mjesnoj nadležnosti odlučit će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku.

Rožac je kazao kako je Državno odvjetništvo najavilo žalbe na
ovakve odluke, o kojima će odlučivati Izvanraspravno vijeće
Županijskog suda.

Na Županijskom sudu u Zagrebu protiv Glavaša se vodi kazneni postupak za ratni zločin u Osijeku u tzv. slučaju Fehir. Istražni sudac toga suda Zdenko Posavec u ponedjeljak je donio odluku o pritvoru Glavaša, a o skidanju zastupničkog imuniteta radi pritvora Sabor će odlučivati na sljedećoj sjednici.

Novu istragu za ratni zločin u Osijeku, u tzv. slučaju "selotejp" predložilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. U vezi s tim slučajem u ponedjeljak je na zahtjev Državnog odvjetništva RH Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora Glavašu ukinulo zastupnički imunitet za eventualno pokretanje istrage i pritvor.

Branimir Glavaš je novinare, koji su od 18 sati u ponedjeljak
čekali pred Županijskim sudom u Osijeku, pozvao na piće i razgovor u Old Bridge Pub.