Lastovo, ilustracija (Foto: Tino Juric/PIXSELL)
Lastovo, ilustracija (Foto: Tino Juric/PIXSELL) Foto: Tino Juric/PIXSELL

Proračun Općine Lastovo ovršen je prije četiri mjeseca zbog izgubljenog sudskog spora iz 2011., a iznos s kamatama prelazi milijun kuna, što je 70 posto izvornih sredstava proračuna.


Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je u utorak u Dubrovniku kako su iz županijskog proračuna Općini Lastovo, čiji je proračun prije nekoliko mjeseci ovršen zbog izgubljenog sudskog spora iz 2011., isplaćena novčana sredstva za dvije plaće djelatnica dječjeg vrtića, koji zbog neisplate plaća nije radio u ponedjeljak.

Vezani članci Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a Predsjednica HUBOL-a o COVID dodatku: "To su vam smijurije. Smiješne su cifre koje ljudi dobivaju na iznose plaća" Vili Beroš Beroš jučer najavio moguće veće doprinose za zdravstvo. Plenković i Marić: "Nismo o tome raspravljali"

Župan Dobroslavić dodao je i kako županija u svom proračunu nema predviđena sredstva za slučajeve ovrha i blokiranih računa jedinica lokalne samouprave.

"Županija ima sredstva osigurana kroz redovne programe, u iznosu od 200 tisuća kuna, ali ona se ne mogu uplatiti Općini Lastovo dok se općinski račun ne odblokira. Pronašli smo stoga drugu mogućnost i isplatili sredstva za dvije neisplaćene plaće. Dobili smo obećanje da će vrtić danas opet raditi. To je mala pomoć kako bi se premostila situacija", izjavio je Dobroslavić.

Župan je napomenuo kako se općinska uprava nije od početka dobro nosila s problemom ovrhe jer prema članku 244. Ovršnog zakona nije iskoristila pravo ograničiti ovrhu te koristiti sredstva nužna za redovno funkcioniranje.

"Riječ je o 130 tisuća kuna s kojima bi Općina Lastovo mogla normalno funkcionirati. Vodstvo općine to je dosad propustilo napraviti i njihov je račun blokiran. Očekujem da pod hitno deblokiraju dio sredstava koji može koristiti za redovno poslovanje, a potom će se u suradnji s Ministarstvom financija tražiti rješenje u vraćanju dugova naloženih ovrhom", istaknuo je Dobroslavić.

Proračun Općine Lastovo ovršen je prije četiri mjeseca zbog izgubljenog sudskog spora iz 2011., a iznos s kamatama prelazi milijun kuna, što je 70 posto izvornih sredstava proračuna.

Općina je ostala bez struje, telefona i internetske veze, a u ponedjeljak zbog neisplate plaća nije radio ni dječji vrtić. (Hina)