Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenoga trodnevlja.


Velika subota je dan tišine i molitve. Izabrani narod Staroga zavjeta u toj je noći slavio svoj izlazak iz egipatskog ropstva, a mi kršćani slavimo Kristov izlazak iz grobne tmine u novi život, odnosno njegovo uskrsnuće.

>>
Znate li što se obilježava na Veliki četvrtak?

Na taj se dan Crkva zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Na Veliku subotu je karakteristično vazmeno bdijenje koje je raspoređeno je u četiri dijela: služba svijetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba. Bdijenje se slavi noću i završava prije svanuća nedjelje.

Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Velika subota je po starom običaju i dan posta. No, to više nije propisano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Damir Škugor, Crkva Gospe od Zdravlja Škugor planirao gotovo pola milijarde kuna prebaciti u Švicarsku? Njegova obitelj imala rezerviranu klupu u crkvi Uskrsno misno slavlje u katedrali sv. Stošije - 4 Uskrsno slavlje diljem Hrvatske: ''Želim sve najbolje, puno sreće zdravlja i mira, da budu u malom krugu velikih ljudi''

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju