Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenoga trodnevlja.


Velika subota je dan tišine i molitve. Izabrani narod Staroga zavjeta u toj je noći slavio svoj izlazak iz egipatskog ropstva, a mi kršćani slavimo Kristov izlazak iz grobne tmine u novi život, odnosno njegovo uskrsnuće.

>>
Znate li što se obilježava na Veliki četvrtak?

Na taj se dan Crkva zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Na Veliku subotu je karakteristično vazmeno bdijenje koje je raspoređeno je u četiri dijela: služba svijetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba. Bdijenje se slavi noću i završava prije svanuća nedjelje.

Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Velika subota je po starom običaju i dan posta. No, to više nije propisano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Groblje, ilustracija Šok u Zadru: Na dan sprovoda svoje majke saznao da je ona već pokopana, a da je u lijesu - druga žena Justin Bieber i Hailey Baldwin (Foto: Instagram) Bivša je zbog njega završila na liječenju, nedavno je oženio slavnu manekenku, a sad tvrdi da mu je uzor Isus Krist