Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vazmeno trodnevlje

Znate li što se obilježava na Veliku subotu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenoga trodnevlja.

Velika subota je dan tišine i molitve. Izabrani narod Staroga zavjeta u toj je noći slavio svoj izlazak iz egipatskog ropstva, a mi kršćani slavimo Kristov izlazak iz grobne tmine u novi život, odnosno njegovo uskrsnuće.

>>
Znate li što se obilježava na Veliki četvrtak?

Na taj se dan Crkva zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Na Veliku subotu je karakteristično vazmeno bdijenje koje je raspoređeno je u četiri dijela: služba svijetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba. Bdijenje se slavi noću i završava prije svanuća nedjelje.

Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Velika subota je po starom običaju i dan posta. No, to više nije propisano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Slika nije dostupna Posebna čast Vodički žudije više od 100 godina čuvaju Isusov grob

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene