Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji je dan korizme

Znate li što se obilježava na Veliki četvrtak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki četvrtak je posljednji dan korizme.

Posljednji je dan korizme koja obilježava vrijeme prije Uskrsa. To je vrijeme posta, nemrsa i pokore i traje sve do Velikog četvrtka. Tijekom korizme vjernici se pripremaju za Uskrs molitvom, postom, kao i slušanjem i čitanjem Božje riječi.

>>
Danas počinje Korizma, priprema za Uskrs!

Danas, na Veliki četvrtak počinje Vazmeno trodnevlje (muka, smrt i uskrsnuće Kristovo) i toga dana do podne nema nigdje mise osim one koju predvodi biskup u koncelebraciji sa svećenicima iz cijele biskupije posvećuje sveta ulja.

Na Veliki četvrtak navečer svaka župa slavi misu večere Gospodnje. Preporučuje se da u njoj sudjeluje što veći broj župljana, jer je to početak najsvetijih dana u godini. Misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje. Veliki četvrtak je, također,  spomendan u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Državni vrh na uskrsnoj misi - 1 na Kaptolu FOTO Pogledajte tko je sve iz državnog vrha bio na uskrsnoj misi: Neki su poveli i supruge Zeleni četvrtak, ilustracija - 3 Čuvanje tradicije Tržnice i stolovi su je puni: Znate li kakva se hrana jede na Veliki četvrtak?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene