Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Bivša šefica IRB-a o novom Zakonu o visokom obrazovanju: "Hrvatska sveučilišta na koja se on odnosi imaju jedan specifikum"

Aktualno Galerija Danica Ramljak - 1 Danica Ramljak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr Danica Ramljak - 2 Danica Ramljak - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Robotika: Ilustracija Galerija 1/4 >>
Znanost i visoko obrazovanje nakon punih dvadeset godina dobili su novi Zakon koji bi trebao donijeti pozitivne promjene. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan razgovarao je o njemu s Danicom Ramljak, znanstvnicom i bivšom ravnateljicom Instituta Ruđer Bošković.

Danica Ramljak, znanstvenica i bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković poručila je kako je sretna da nakon 20 godina Hrvatska dobiva novi Zakon o znanosti i visokom obrazovanju. "Bilo je i vrijeme“, kazala je te nastavila: "Zakon je donio neke nove preinake u odnosu na postojeći zakon. Ima nekih stvari koje je u ovom trenutku teško ocijeniti“.

"Hrvatska sveučilišta na koja se odnosi ovaj zakon imaju jedan specifikum, a to je da nisu integrirana", dodaje.

Ističe da će u provedbi zakona stvari biti mnogo jasnije, ali i da će biti zanimljivo vidjeti kako će funkcionirati Sveučilišno vijeće kao novo tijelo nadzora, no promjene, prema njezinim riječima, pridonose modernizaciji sustava.

Upitana je hoće li ovaj zakon ozakoniti kadroviranje po političkom ključu. Bivši HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zoran Đogaš postao je prorektor.

Ramljak je odgovorila kako je Đogaš dobar znanstvenik te da misli da se rektor Sveučilišta u Splitu sigurno vodi znanstvenom izvrsnošću. Poručila je kako je protiv svakog zapošljavanja po političkoj liniji i ako je netko nesposoban.

Dodala je kako vjeruje da će odgovornost koju će imati čelnici visokoobrazovnih institucija biti pod lupom, ali i da ne vjeruje da će dekani smjenjivati političkim odlukama. "Daleko od toga", rekla je.

Osvrnula se i na svoj spor koji vodi protiv Upravnog vijeća instituta na čijem je čelu bila. "Moram reći da je to u tijeku i sigurno ću, kao što sam dosad transparentno obavještavala javnost u vezi ovog slučaja, izaći u javnost s detaljima kad se slučaj okonča“, kazala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJAVILA KAZNENE PRIJAVE Bivša ravnateljica IRB-a: ''Neka Puljak kaže je li za odlazak na doktorat u CERN bilo dovoljno da ti tata bude Ivica Puljak?''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UNAPRJEĐIVANJE SUSTAVA Pred Saborom važna rasprava: Stižu brojne promjene u visokoobrazovnom sustavu?

Poručila je kako je i njezin slučaj dokaz da osobe koje se imenuju u razna tijela koja nadziru radove instituta i sveučilišta moraju imati i veliku osobnu odgovornost te je podsjetila na neke europske zemlje u kojima postoji praksa u kojoj se unaprijed, prije stupanja na neku takvu funkciju, potpisuje odgovornost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene