Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNAPRJEĐIVANJE SUSTAVA

Pred Saborom važna rasprava: Stižu brojne promjene u visokoobrazovnom sustavu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavit će u četvrtak sjednicu raspravom Konačnog prijedloga zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kojim se želi postojeći sustav unaprijediti u smislu stvaranja boljeg modela financiranja, organizacije sveučilišta i kriterija zapošljavanja i napredovanja.

U odnosu na prijedlog koji je prošao prvo čitanje, Konačnim prijedlogom propisano je da osim sveučilišnog odjela i fakultet, odnosno umjetnička akademija bez pravne osobnosti izvodi studije te razvija znanstveni, umjetnički i stručni rad u jednom polju ili interdisciplinarnom znanstvenom ili umjetničkom području.

Propisano je i da predsjednika sveučilišnog vijeća imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj, a ne na prijedlog Vlade, a s ciljem osnaživanja neovisnosti akademske i znanstvene zajednice.

Izmjenama se ujednačavaju prava i obveze studenata

Također je na prijedlog zastupnika dodana odredba da odluka senata, fakultetskog ili akademijskog vijeća, vijeća veleučilišta i znanstvenog vijeća o odbijanju mišljenja stručnog povjerenstva mora biti obrazložena s ciljem jačanja transparentnosti nastavno na prijedloge zastupnika Hrvatskoga saboraIzmjenama su i ujednačena prava i obveze studenata.

Uvažavajući prijedloge zastupnika Konačnim prijedlogom zakona propisano je da kandidate za članove Nacionalnog vijeća utvrđuje Vlada, a ne Ministarstvo te da članove Nacionalnog vijeća imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, a ne Vlade.

Predlagatelj u konačnoj verziji nije prihvatio prijedlog da se razmotri dodavanje odredbe koja bi propisala dodatak od 30 posto za zaposlene u ustanovama visokog obrazovanja koji rade na projektima financiranih iz sredstava Europske unije zbog neprimjenjivosti.

Ništa od Etičkog odbora

Prijedlog uspostave etičkog povjerenstva na nacionalnoj razini također nije prihvaćen jer ga predlagatelj smatra nesvrsishodnim s obzirom na to da se takvo nacionalno tijelo kao što je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju pokazalo kao neučinkovito u odnosu na svrhu zbog koje je osnovano. Mišljenja i odluke Etičkog odbora nisu imale nikakvu pravnu snagu.

Predstavnik predlagatelja istaknuo je na sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu da postojeći sustav visokog obrazovanja i znanosti karakteriziraju nedovoljna iskorištenost resursa, niska produktivnost i transparentnost, zastarjeli model izvaninstitucionalnog dodjeljivanja zvanja te neadekvatni kriteriji napredovanja i nepoticajan model financiranja.

Pročitajte i ovo Sabor - 1 ZBOG SPORNOG SVJEDOKA Oporba ujedinjena pred sjednicu Antikorupcijskog vijeća: "HDZ je radi zaštite lopovluka spreman udariti na temelje parlamentarne demokracije"

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 PARADOKSI NAŠI SVAGDAŠNJI Država potrošila novac za njihove stipendije: "Djeca su se tome nadala, zato su i upisivala ta zanimanja"

Sabor će raspraviti i prijedlog zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti kojim se uređuju temeljna načela sustava osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja i znanosti i status Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene