Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba provesti javni natječaj

Zmajlović poručio Varaždincima: 'Novac i rješenje za varaždinske bale postoji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mihael Zmajlović poručio Habušu i Varaždincima da je rješenje za balirani otpad u Brezju provođenje transparentnog javnog natječaja.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je u četvrtak varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu (HNS) i Varaždincima koji su prosvjedovali ispred njegova ministarstva da je rješenje za balirani otpad u Brezju provođenje transparentnog javnog natječaja, a Habuš tvrdi da je netko dvije i pol godine "zavlačio" Varaždince.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oglasio se Varaždinski HDZ Problem bala i dalje nije rješen: 'Habušev prosvjed samo je još jedan igrokaz nesposobne vlasti' Slika nije dostupna Moguća ovrha VARAŽDINU PRIJETI BANKROT Gradskim stanovima istekao rok za vraćanje 9,3 milijuna kuna

"Dakle, novac i rješenje za varaždinske bale postoji i to postoji već tri godine. Novac je osiguran u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i rješenje je vrlo jednostavno - treba provesti javni natječaj u skladu sa zakonom", poručio je ministar Zmajlović u Ministarstvu u koje je nakon prosvjeda tridesetak građana Varaždina predvođenih njihovim gradonačelnikom pozvao novinare na brifing kako bi objasnio kronologiju događanja oko tog otpada. Ministar smatra da je na prosvjedu izneseno niz neistinitih i netočnih informacija vezano uz financiranje sanacije odlagališta otpada "Brezje", odnosno bala.

Zmajlović je rekao da ono što ponavljaju i na čemu inzistira već tri godine jest da treba pred Fond za zaštitu okoliša, ako se traži 70 milijuna kuna, "doći sa čistim, transparentnim, i u skladu sa zakonom provedenim postupkom".

"Koncesija za koju je donesena odluka na Gradskom vijeću grada Varaždina nije u skladu sa zakonom i ne može biti financirana javnim sredstvima", poručio je Zmajlović i dodao da "dilovi lokalnih političara ili bilo kojih drugih političara s privatnicima ne mogu biti ispred interesa građana".
"Meni je iskreno, najiskrenije žao Varaždinaca što još od 2007. godine trpe ove ružne slike, neugodne mirise ispred ili na ulazu svoga grada. To je zaista nešto što u ovo najnovije doba ne možemo dopustiti, ali na žalost u protekle tri godine inzistiranje Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša da se poštuju zakoni, rezultirali su na žalost opet s ponovnim zahtjevom za financiranje sanacije bala putem koncesije koju nije moguće izvršiti u skladu sa zakonom. To nećemo dopustiti, neću dopustiti da pojedinci, pojedini političari, pa iz koje god stranke dolazili, da ponište sve ono što hrvatska Vlada u zadnje četiri godine radi - a to je uvođenje reda, uvođenje poštivanja pravila igre, uvođenje kriterija poštenja, transparentnosti i rada u cilju zaštite građana. Ne želim da se to poništi i zato inzistiram da Grad Varaždin provede javni natječaj za zbrinjavanje bala. Novac je osiguran i odluku o financiranju će dobiti u najkraćem mogućem roku", poručio je Zmajlović.

Problem bala i dalje nije rješen: 'Habušev prosvjed samo je još jedan igrokaz nesposobne vlasti'

Habuš: netko je dvije i pol godine zavlačio Varaždince; insinuacije o pogodovanju odbacujem

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš je na prosvjedu u četvrtak ispred Ministarstva na pitanje novinara kako komentira što u Ministarstvu kažu da on već dvije i pol godine zna da ne može dobiti novac za sanaciju bala na temelju koncesije i da mora raspisati javni natječaj, odgovorio "kad bi to bilo točno, onda vjerojatno Fond za zaštitu okoliša ne bi prošle godine u sedmom mjesecu tražio od Grada da koncesionar dostavi promijenjeni plan, dakle, tijeka otpada i cijelo ovo vrijeme imate izjave ministra Zmajlovića i direktora Fonda da se samo čeka da Grad dostavi plan zbrinjavanja baliranog otpada, da će u tom trenutku to netko sufinancirati". "Ako je netko u Fondu znao da je to nemoguće, a ja tvrdim da je moguće, da nema nikakve pravne zapreke da se to financira, onda to morate pitati njega i onda smo danas ovdje s razlogom, onda je netko zaista dvije i pol godine zavlačio građane grada Varaždina", rekao je Habuš.

Tvrdi da su dobili mišljenje Ministarstva financija koje ih je uputilo da traže mišljenje Ministarstva zaštite okoliša, koje nisu dobili, ali u jednoj neslužbenoj prepisci između ministarstava dobili su radni materijal koji upućuje da je mišljenje Ministarstva zaštite okoliša da se ne radi o promjeni koncesije i da se to može odraditi.

Upitan kako komentira što Ministarstvo tvrdi da on nije želio provesti javni natječaj za sanaciju a koncesija je protuzakonita, Habuš je rekao da ima dokumentaciju od 2012. , od prvog inspekcijskog nadzora te da od svih upita koje su poslali ministarstvima zaštite okoliša, gospodarstva i graditeljstva svugdje je odgovor bio jednoznačan - dakle, radi se o komunalnoj djelatnosti i idete po Zakonu o komunalnom gospodarstvu, koji kaže da se za to propisuje koncesija.

"Čak da je to i točno, a nije, što govori ministar, to je bila činjenica koja je bila poznata i prije dvije i pol godine. To je trebalo reći tada jasno, a ne nas zavlačiti da radimo sve postupke koje smo radili, da se troše novci i na analize i da na kraju netko veli da se to ne može napraviti", rekao je Habuš.
Upitan kako komentira tvrdnje da se pogoduje jednom privatnom poduzetniku, Habuš je rekao da je provedena koncesija, dakle javna nabava, postupak na kojem se javilo nekoliko ponuđača i da je izabrana zajednica ponuditelja, a na odluku o odabiru koju je donijelo Gradsko vijeće bile su podnesene žalbe koje su odbijene. "Upravni sud je odbio žalbe, dakle mi imamo pravovaljanu koncesiju. Bilo kakve insinuacije o pogodovanju oštro odbacujem", istaknuo je.

Na pitanje je li prosvjed njegov očajnički pokušaj da zadrži gradonačelničko mjesto jer mu je oporba najavila da neće podržati proračun za 2016. ako bale neće krenuti iz Brezja, Habuš je odgovorio da ne može to komentirati, jer je to nečija insinuacija.

"Ovaj prosvjed je pokušaj poziva i rješavanja problema varaždinskih bala. Pozivam sve koji su nadležni da odrade ono što su obećavali dvije i pol godine. Grad Varaždin i moje službe su svoje odradile", poručio je.

Na pitanje nije li neobično što usred predizborne kampanje on HNS-ov gradonačelnik, prosvjeduje protiv SDP-ov ministra Zmajlovića, te ne misli li da tako šteti njihovim izgledima na parlamentarnim izborima, Habuš je odgovorio da je on prije svega gradonačelnik svih građana Varaždina. "Bez obzira o kojoj se političkoj opciji radi, ako je ugrožen interes građana grada Varaždina, ako je netko namjerno dvije i pol godine, da budem mekan, grubo vukao za nos sve moje sugrađane, uključujući i mene, onda taj nije prijatelj grada Varaždina i ja sam dužan štititi interese građana grada Varaždina, bez obzira tko je s druge strane", istaknuo je.

Pojasnio je da su "ovaj trenutak" izabrali za prosvjed zato što su prije tjedan dana dobili informaciju da Fond to ne želi sufinacirati. "Da smo tu informaciju dobili prije pet mjeseci, vjerujte da bi se ovaj prosvjed dogodio prije pet mjeseci. Prema tome, dobili smo informaciju u zadnji čas, pokušali smo reagirati, još smo jučer razgovarali s ministrom, imali smo jednu prepisku. Nije rješenje onakvo kao što je bilo dogovoreno i očekivano i danas smo zbog toga ovdje", rekao je Habuš.
Habuš je na pitanje je li točna tvrdnja da nema podršku u HNS-u, odnosno da su nakon sjednice Predsjedništva "pale" smjene, ostavke te da ga neki ogranci nisu podržali, rekao da ima jednoglasnu podršku Predsjedništva HNS-a te da nisu pale smjene zbog toga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene