Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Balirani otpad

Drama oko smeća u Varaždinu: Habuš iznenađen Zmajlovićem rješenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš rekao je danas komentirajući jučerašnje izjave ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, po kojima će ministarstvo preuzeti rješavanje problema baliranog otpada u Brezju, kako su s ministarstvom prošli cijelu 'kataklizmu', radili dan i noć i rješavali žalbe te da mu je žao što su potrošili toliko vremena za nešto što se smatra neprihvatljivim.

'Neću komentirati rješenje jer ga još nisam službeno dobio ni usmeno ni pismeno. Tek nakon sastanka s ministrom komentirat ću to rješenje, ali moram demantirati neke stvari koje su jučer izrečene', rekao je Habuš. Za varaždinskoga gradonačelnika neprimjereno je da se informacije objavljuju preko medija, a ne u izravnom kontaktu ministarstva s gradom.

Ministar Zmajlović  je rekao da Varaždin od Fonda za zaštitu okoliša neće dobiti 35 milijuna kuna za zbrinjavanje bala otpada. 'Ne možemo podržati takav način sanacije bala, da se one premjeste iz Varaždina u druge dijelove Hrvatske. Idemo u prisilno izvršenje rješenja, što je i nalog inspekcijskog rješenja iz 2007.', rekao je ministar i dodao kako u Hvatskoj nema 'kapaciteta koji mogu obraditi otpad i zato je jedino rješenje izvoz iz Hrvatske'.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Habuš je rekao kako nije točno da grad ne želi poštovati ugovor potpisan s T7 grupom. No, istaknuo je, taj je ugovor danas predmet USKOK-a i ne može se poštovati. 'I ja bih mogao biti priveden i završiti u USKOK-u zbog tog ugovora', ustvrdio je Habuš.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, Nikola Dugandžić, Neven Bosilj - 2 U prenoćištu za beskućnike Strava u Varaždinu, žena nožem izbola tri osobe: "Zakazao je sustav, mora se prvo dogoditi nesreća da bi se nešto pokrenulo" Slika nije dostupna oglasio se Varaždinski HDZ Problem bala i dalje nije rješen: 'Habušev prosvjed samo je još jedan igrokaz nesposobne vlasti'


FOTO Postajemo li Napulj: Zapadni djelovi Zagreba zatrpani smećem

Varaždinski gradonačelnik ocijenio je kako nije primjereno to što ministar Zmajlović tvrdi da je varaždinski otpad neobrađen.

'To je nepoznavanje situacije. Od 2003. imamo jedan dio primarne selekcije otpada, odvajanje plastike, papira, stakla, glomaznog otpada. Izjava da u Hrvatskoj nema postrojenja koje može obraditi otpad govori da cijela država odlaže neobrađeni otpad, pa zašto, u krajnjoj liniji, ne bismo mogli i mi', istaknuo je Habuš.

'Ne stoji niti da nismo najbolji u dinamici rješavanja problema. O dinamici Fonda za zaštitu okoliša govori podatak da smo im 21. lipnja uputili upit o sufinanciranju baliranog otpada na koji smo odgovor dobili jučer.

S ministarstvom smo prošli cijelu 'kataklizmu', radili dan i noć, rješavali žalbe, i žao mi je što smo potrošili toliko vremena za nešto što ministarstvo smatra neprihvatljivim', rekao je gradonačelnik Varaždina.

Dodao je da varaždinsko komunalno poduzeće Varkom od 2005. prikuplja manji iznos za krajnje rješenje baliranog otpada, no, istaknuo je, ne može se avansno skupljati novac za nešto što nije učinjeno.

'Ministar nije rekao da to treba platiti grad ili Varkom, već ga je trebalo prikupiti od građana u razdoblju iza nas. Ideja je bila, kada bude poznata konačna cijena, da se u osam-devet godina novac prikupi od građana kako ne bi bio veliki pritisak na kućni budžet.

Varkom ima 1,5 milijuna kuna, a devet milijuna je bivši gradonačelnik Čehok dao T7 grupi kao avans. Pitanje je hoćemo li ih moći vratiti', istaknuo je Habuš te dodao kako se nada da će dobiti pisani odgovor ministra Zmajlovića o tome što smjera i da će to rješenje biti jeftinije za građane Varaždina. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene